Orsaken till Acne.

Vad ska man göra för att hålla Acne i ett inaktivt tillstånd?

Hårsäck

Pilosebaceous Unit
Hårsäcken består av talgkörtlar bundna till kanalen som innehåller ett hårstrå. De största talgkörtelpåsarna har vi i ansiktet, övre delen av ryggen och på bröstet. Talgkörtlarna producerar en oljig substans som kallas sebum.
Den smörjer håret livet ut och även huden underifrån. Den torkar oftast ut på ansiktet igenom hårsäckens öppning (porer).

Det finns 3 olika typer av hårsäckar:

Vellus        - Finns över hela kroppen, fötter och händer.
                      (Osynliga med liten talgkörtel)
Terminal    - Finns i huvudet, skägg och könsorgan.
                       (Lång rot, strå och stor talgkörtel)
Sebaceous - Finns i ansiktet, rygg och bröst.
                        (Litet hårstrå, tunn kanal och stor talgkörtel
                     - det här är osaken till acne)

En annan orsak till acne är "keratiniseringsprocessen". Det bildas nya hudceller hela tiden. De går upp till ytan av huden och sen dör på grund av slitage. Keratiniseringsprocessen sker även nere i kanalen, där cellerna produceras.

Ökandet av hormoner under puberteten skapar en hyperaktivitet hos talgkörtlarna som börjar att bilda olja och det uppstår en hyperkeratiniserings-process i hårsäckens väggar. Kanalerna som leder oljan upp till ytan blir blockerade. Blockeringen sker på grund av att de döda cellerna lossnar, blandas upp med oljan och bakterier som sedan kommer upp till ytan och orsakar acne.

Detta är den andra orsaken till acne:
Ökad talg produktion, hyperkeratiniseringsprocess och bakterier. I normala fall följer de döda cellerna med oljan upp på ytan och sen tvättas av.