Eksem

En fläck som till en början har små knottror eller vattenblåsor, ofta lite vätskande och kliande. Äldre eksem är oftast torra, nariga, röda och fjälliga. Förvärras av torr luft (på vintern), värme, stress, uttorkande aktiviteter (till exempel mycket tvål och vatten).

Det finns många sorters eksem:

Atopiskt eksem (kallades förr böjveckseksem) innebär en medfödd känslighet i huden - var tredje svensk har den känsligheten.  Atopiker är också mer benägna att få luftvägsbesvär och allergier.
Tvätta med duschgel och smörj med en gelé för att dämpa klådan. Smörj efteråt med en återfuktande kräm.
Var noga med behandlingen på kvällen.

Kli-eksem (neurodermit):
Eksem som uppstår på grund av att man kliar sig för mycket, ofta i nacken eller på underbenen. Har ett starkt samband med stress.
Lära dig att inte klia, utan istället smeka eller massera huden.
Klipp naglarna korta så att huden inte rivs sönder om du kliar.

Handeksem
Kan vara allergiskt (ovanligt) eller icke-allergiskt. Är det icke-allergiskt kan det vara antingen atopiskt eller orsakat av ”slitage” (förr kallat husmors-eksem) vanligt i utsatta yrken, t ex bilreparatörer städare och frisörer).

Undvik sprit. Använd en bra handkräm istället som återfuktar och håller huden mjuk.

Mjälleksem (seborreisk eksem):
Rodnad och fjällning på typiska ställen: i ansiktet, näsvecket, öronen och hårbotten - däremot aldrig på kroppen eller på händerna. Brukar inte klia. Kan bero på känslighet för en vanlig hudsvamp, som alla bär på sig. Finns inte hos barn mellan 1 och 20 år. Barn i de åldrarna med fjällande hårbotten har oftast antingen atopiskt eksem eller psoriasis.

Tips för behandling här