Varför vårdar man sina fötter?

Diabetikers fötter
Diabetiker bör vara mer uppmärksamma gällande behandling av deras fötter. Diabetes skadar blodcirkulationen och berövar fötterna på dess syre och näring. Blåsor, sår och andra skador har svårare att läka. De kan bli allvarligt inflammerade vilket kan leda till amputation.

Peripheral Neuropathy är en diabetisk nervskada som kan orsaka bedövade fötter hos diabetiker. Vilket resulterar  i att de inte känner av sår och blåsor. Detta kan leda till infektioner. Det är väldigt viktig för diabetiker att förstå hur viktigt det är för dem att ta hand om sina fötter, för att skydda cirkulationen och förhindra dålig blod cirkulation.
Inspektera fötterna dagligen efter blåsor, sår, bristningar och liktorn. Speciellt i mellan tårna. Be någon annan kolla dina fötter åt dig om Du inte kan göra det själv. Använd hud och fotprodukter dagligen (herbal foot cream, emolliency cream) för att undvika uttorkning och därmed sprickor.

 

 

Fotbehandlings tips för diabetiker
Tvätta fötterna dagligen i ljummet vatten med foot bath OCH gärna med lite dödahavsalt i.
Du kanske inte känner om vattnet är för varmt så känn efter med handen.
Undvik att ha fötterna i vatten för länge och torka de varsamt speciellt mellan tårna. Använd dagligen produkter som motverkar fotsvett.
Klipp tånaglarna rakt över och inte för kort, efter bad när dom är mjuka. Undvik nageltrång som orsakar inflammation. Byt sockor dagligen och skor ofta. Använd inte sockor eller strumpbyxor med strama elastiska toppar. Detta stryper blodcirkulationen. Vilket orsakar sprickor. Använd bomullsockar för att hålla fötterna varma. Använd skor som passar bra och har mycket mellanrum för tårna. Om Du har Neurophaty då kanske du inte känner att skorna sitter för stramt.

Använd alltid tofflor och inte öppna skor. Gå Inte barfota. Undvik skor med höga klackar och spetsiga framsidor. Om fötterna är kalla, använd bomullsockar till sömns och Inte uppvärmda dynor.

Känn efter inne i dina skor innan du sätter på dem så att det inte finns främmande objekt eller grova ytor. Vilket orsakar skador på fötterna. Rök Inte. Rökning minskar blodcirkulationen. Berätta för din läkare om förändringar gällande förnimmelsen (känsel) i dina tår. Kontrollera dagligen ditt blodsocker. Sök vård åt dina kalluser (knölar) och liktorn.

Fotsår hos Diabetiker kan vara mycket farliga!

Berätta för din läkare omgående om Du har något av följande problem:
         
          Sår eller skador på fötterna.
          Bristningar mellan tårna
          Nageltrång

       Ökad bedövning eller smärta
          Rodnad
          Försvartning av huden
          Infektioner
          Hammartår (leden i mitten av tån är permanent
          böjd
neråt)
          Bunions ( hallux valgus)

Om Du tappar känslan i tårna eller dom missfärgas kan det vara resultatet av brist på blod på grund av diabetes. Kallbrand kan utvecklas. Det kan leda till att Du blir av med dina tår. Även om våra fötter bär vikten av vår kropp, så finns det en tendens att man glömmer bort att ta hand om dem. 
Fötternas hud behöver behandlas mer än någon annan del på vår kropp.
Att behandla dina fötter rätt kommer att få hela din kropp att kännas bättre.