Lite fakta om Psoriasis

Ordet psoriasis är grekiska och betyder kliande utslag.
Psoriasis är en kronisk hudsjukdom, som får hudcellerna att dela sig för snabbt. För normala hudceller tar det cirka 28 dagar att förnya sig, men hos psoriasispatienter tar det bara fyra dagar. Eftersom celldelningen i huden sker så snabbt, uppstår det hos psoriasispatienter ett stort överskott på hudceller, som aldrig hinner mogna och ramla av. Därför kommer de att ligga på huden som tjocka, glänsande hudfjäll.  Samtidigt uppstår ett inflammationstillstånd i huden och därför är de psoriasis- drabbade hudområdena rödaktiga och ofta lite svullna.
Inflammation i huden är tecken på att några av immunsystemets celler är överaktiva.
Grundläggande felet finns i kroppens immunförsvar. 

Psoriasis är alltså en kombination av för snabb celldelning och en överreaktion i immunsystemet. 

Psoriasis kan angripa hud, hårbotten, naglar och leder.
Om lederna är angripna kallas det psoriasisartrit.

Det finns flera olika typer av psoriasis. De viktigaste typerna är:

Kronisk stabil plackpsoriasis (även kallad psoriasis vulgaris):
Detta är den avgjort vanligaste typen som drabbar omkring 80 % av dem som har psoriasis. Placken har ofta ett symmetriskt mönster och förekommer ofta på knän, armbågar, bål och i hårbotten.

Guttat psoriasis: Denna typ är vanligast hos barn och utlöses ibland av en halsinfektion. Placken är vanligtvis många och små.
Drabbar ca 10
%.

Pustulös psoriasis: Denna typ av psoriasis ger små blåsor, oftast på fötterna och i handflatan. Drabbar mindre än 5 %.

Psoriasisartrit: (drabbar 10-30%) Detta är en inflammatorisk ledsjukdom som ibland är förknippad med psoriasis. Symtomen omfattar stelhet, smärta och förlorad rörlighet, särskilt i händer, fötter, knän, armbågar, höfter och ryggrad.

Nagelpsoriasis: Nagelförändringar förekommer hos upp till hälften av dem som har psoriasis. Dessa förändringar omfattar oregelbundet uppträdande gropar på nagelytan, områden med missfärgning under nageln, förtjockning av nageln eller att nageln släpper från nagelbädden

Den vanligaste typen visar sig som kraftigt fjällande utslag. Vanliga ställen: armbågarna, knäna, stjärten och hårbotten. Vissa har klåda, andra inte - men klådan är oftast mindre kraftig än vid eksem. Sjukdomen kommer oftast i skov och kan inte botas - en del har det dock som barn, utan att få tillbaka det. Psoriasis kan förväxlas med eksem och svamp, både på huden och i hårbotten. Nagelpsoriasis kan förväxlas med nagelsvamp.

Lider man mycket av sin trassliga hud ska man givetvis söka läkare.
Men det är inte alltid så lätt att få rätt diagnos. Många som fått diagnosen mjälleksem, hudsvamp, svampnaglar och handeksem egentligen har - psoriasis. Det är en åkomma som lätt missas, och som lätt uppfattas som exempelvis eksem. Speciellt i hårbotten och när den sitter på ställen som inte är typiska för psoriasis. Ett klassiskt misstag är att ge barn diagnosen mjälleksem i hårbotten. Mjälleksem kan man ha under det första levnadsåret, och sedan från 20-årsåldern. Vid besvär i hårbotten i åldrarna däremellan är det oftast atopiskt eksem eller psoriasis.

Många med eksem misstänker att en allergi ligger bakom problemen - men det är mycket ovanligt. Det finns rena kontaktallergier som ger symptom lokalt, där man utsatts för ämnet. Men allergi mot ämnen i maten visar sig inte som eksem hos vuxna, utan som nässelutslag.

Lämpliga produkter hittar du här:

http://levsunt.cosmopharmas.com/webshop?keyword=Psoriasis&x=10&y=12

https://levsunt.cosmopharmas.com/webshop?keyword=organic&x=10&y=13