top of page
< Back

Inte bara hästar gillar havre

Statistisk svensk konsumerar ca 2 kilo havregryn per år. Björn och jag konsumerar tillsammans 9-10 kilo havregryn per månad! Naturligtvis höjer vi avsevärt nivån eftersom havregryn är mycket hälsosamt och passar utmärkt till matlagning och bakning. Utöver havregryn använder vi också andra havreprodukter såsom havreris och mathavre. Havregryn använder vi antingen i form av gryn eller mjöl.

Inte bara hästar gillar havre

Sparsamma civilekonomer som vi så köper vi aldrig färdigt havremjöl. Risentas omräknat till kilo pris kostar runt 67 kronor! Havregryn kostar ca 15, knappt en fjärdedel, så vi mixar havregrynen i en matberedare tills det blir finmalet. Det går både fort och är smidigt.

Havregryn har många fördelar: är glutenfria och innehåller en rad viktiga näringsämnen. Havregryn är mättande på grund av högt fiberinnehåll (10g fibrer i 100 g havregryn). Dessutom odlas havre och havregryn produceras i Sverige.

Havre innehåller mer och bättre proteiner än de andra sädesslagen. Den innehåller speciella fibrer närmast under skalet. De heter betaglukaner och kan lösas upp i vatten. Därför blir havregrynsgröt lite geléaktig när den kokas upp. Gelén gör att näringen tas upp långsammare i kroppen och blodsockret stiger långsammare (insulinrespons regleras) och typiska dippar som gör att man blir sötsugen minskar. Dessutom betaglukaner sänker måttligt förhöjda kolesterolvärden framför allt det dåliga LDL-kolesterolet med upp till tio procent.

Både fibrer och vitaminer

Havregryn innehåller 10 procent fibrer som ger snabbare och bättre mättnadskänsla. Havregryn innehåller dessutom en hel del vitamin B1 (tiamnin), hela 63 procent av RDI, samt vitamin B12, fosfor, järn, magnesium, folat, zink och kalium.

Havregrynen tillverkas av havrekärnan. Kärnan ångas och plattas ut till flingor. Havrekärnan har ett skal som tas bort innan havren används för matlagning. Skalet som också kallas för kli är svårare för kroppen att bearbeta men samtidigt har det mer järn. Havregryn är alltid 100 procent fullkorn.

Det är många rätter som jag använder havregryn eller havregrynsmjöl till. Från frukostgröt, fiskgratäng, såser, grönsaksbiffar till bröd, kakor, plättar och pannkakor. Jag byter helt enkelt minst ut en tredjedel av vetemjölet mot havremjöl, ibland hälften. Havremjöl passar bäst i choklad-, äpple- och morotskakor. Till bröd, plättar och äpplepajer använder jag havregryn. En stor fördel med att använda havremjöl i kakor är att jag kan använda mindre socker eftersom havregrynen är lita söta. Gröt på morgonen äter Björn dessutom med havremjölk.

Det finns bara fördelar med havregryn. Börja äta havre regelbundet så kommer din mage att tacka dig för det. Du får stabil sockernivå, och bra mättnadskänsla som gör att du slipper suget efter något sött.

Om du inte riktigt vågar testa på egen hand så kommer jag framöver lägga ut både recept och bilder på mina ”havrejusterade” rätter och bakelser.

bottom of page