top of page

Äpplepaj- enkelt och hälsosamt förstås


Till pajen har jag använt lite syrliga och ekologiska äpplen från en granne. Vi bor i ett gammalt sommarstugeområde och har flera grannar med stora fruktträd, körsbär, plommon, päron och äpplen. Äppleträden bär massor med frukt och flera av våra grannar är riktigt generösa. Vi får plocka så mycket äpplen vi önskar...


Hela hösten äter vi äpplekakor, äpplemuffins, äpplepajer, äpplesallader, äppleplättar, pannkakor med äpplemos, färska äpplen, ungsbakade och torkade. Björn och jag gillar fika, barnbarnen gillar fika också så det går åt en del bakverk varje vecka. Bägge döttrarna är också hälsomedvetna. Därför när jag bakar väljer jag ingredienserna med stor omsorg och uppfinner kreativa hälsovarianter av vanliga recept.


Dels byter jag så gott det går de mest onyttiga ingredienserna mot andra. Dels minskar jag socker och sirapsmängden och tillsätter fler hälsoingredienser. Äpplepaj med jordnötter och kärnor är en av mina favoriter. Kanske blir din också? Pajen är mycket lätt att baka.


Äpplepaj – riktigt hälsosam

en rund pajform ca 28 cm i diameter


1 liter äpple (skalade och skurna i skivor), gärna syrliga

3,5 dl havregryn

0,5 dl grovt rågmjöl

0,5 dl socker

0,75 dl kokosflingor

1dl rapsolja

3 msk sirap

3 msk kanel

0,5 tsk bikarbonat

1 litet ägg

0,5 dl naturella jordnötter

0,5 dl pumpakärnor

0,5 dl solroskärnor

Sätt på ugnen på 175 grader.


  1. Lägg skalade och skivade äpplen i formen. Strö över 2 msk kanel, rör om.

  2. Blanda samtliga ingredienser (tillsätt kärnor och jordnötter sist)

  3. Strö blandningen över äpplena.

  4. Grädda i 175 grader ca 25 minuter i mitten av ugnen.Jag brukar servera pajen varm med yoghurtsås.

Yoghurtsås

Beräkna ca 0,5 dl sås per person

Grekisk eller turkisk yoghurt (skall ha ganska fast konsistens).

Ca 2 msk rinnande honung och 1 krm malen kanel per deciliter yoghurt.


Blanda väl. Dekorera såsen med lite rinnande honung och strö på kanel.

Naturligtvis går det bra att äta pajen utan någon sås, med vaniljglass eller vaniljsås.

Till äpplepajen använder jag naturella jordnötter eftersom min yngsta dotter är allergisk mot vanliga nötter. Annars går det utmärkt att använda grovt hackade hasselnötter, mandlar, valnötter eller cashewnötter.


Pajen blir extra god med lite syrligare äpplen. Finns inga sådana i affären och jag ändå är sugen på äpplepaj brukar jag använda vanliga sorter (Aroma, Granny Smith, Jonagold), skära i lite tunnare skivor och hälla några droppar citronsaft över innan jag strör på kanel. Vill man ha smuldegen lite sötare går det bra att öka sockermängden med 0,5-1dl.


Det är framför allt vuxna som tycker om pajen. Barnbarnens åsikter varierar 2:3 (två killar gillar, tre – föredrar äpplepaj utan kärnor och nötter). När jag bakar äpplepaj till barnbarnen använder jag samma recept, dock utan att tillsätta jordnötter och kärnor. Däremot gör jag extra mycket yoghurtsås. Lätt att gissa varför.


Pajen går bra att frysa, det lilla som ibland blir över.1 Comment


Unknown member
Nov 07, 2022

Jag tycker att både äppelpajen och såsen är väldigt goda!

Like
bottom of page