top of page

"Alcohol is a toxic and psychoactive substance..."*

Uppdaterat: 19 sep. 2023


Det har WHO (Worlds Health Organisation) fastställt i januari 2023 och vidare att det inte finns säkra alkoholmängder som man kan dricka utan hälsorisker. Samma budskap finns i de nordiska näringsrekommendationerna.


Sedan forskare har kommit fram till att cigaretter orsakar många sjukdomar och även dödar har jag undrat när de ska konstatera detsamma om alkohol. I och för sig har det alltid funnits läkare, framför allt neurologer, som hävdade att alkohol skadar hjärnan genom att döda hjärnceller och synapser (nervförbindelser mellan cellerna). Deras budskap var tyvärr inget som alkoholkonsumenter ville höra.


Visserligen dricker jag inte alkohol men tycker att var och en bestämmer själv. Det som förvånar och skrämmer mig är argumenten. Majoriteten av svenskar anser att på fest, under helger, semester och vid andra tillfällen ska man dricka för att ”vara social”, ”kunna slappna av och ha roligt”, ”det är sååå gott” eller för att ”förebygga hjärt- och kärlsjukdomar”. Extra hög blir konsumtion under semestern. Enligt Systembolaget går den upp med 70 procent!


Ingen säger ärligt, som det är: jag måste dricka för att jag inte vet hur jag skall slappna av och ha roligt, för att jag vill glömma alla mina problem åtminstone under helgen eller semestern. Eller för att mitt liv känns bättre med någon promille alkohol i kroppen.

Barn lär sig av de vuxna och upprepar argumenten vidare. Generation efter generation lurar sig själva och kanske till slut tror på sitt önsketänkande. Naturligtvis går det alldeles utmärkt att både slappna av, vara social och ha roligt utan alkohol. Just detta kan vi faktiskt lära oss från barnen och från andra nationaliteter/ religioner.


Dumhet? Feghet? Kanske både och?


De flesta börjar dricka i tonårsåldern. När en kompis föreslår ett glas vågar ingen tacka nej. Sociala skäl väger jättetungt: alla dricker. Dessutom är mycket annat också farligt. Ingen tar risken att vara annorlunda och sticka ut. Efter ett tag vänjer man sig vid smaken och framför allt uppskattar resultatet. Alkohol gör sitt. Spärrar släpper, livet verkar roligare, man vågar mer efter några glas. I den åldern är man odödlig. År efter år påverkar alkoholen kroppen och risken för cancer och andra sjukdomar ökar.


Inom EU dör över 3 miljoner personer per år av alkoholrelaterade orsaker, totalt 5,3 procent av alla som dör och bland personer mellan 20 och 39 ca 13,5 procent, varav statistiskt sett ca 5000 svenskar. Alkoholanvändning orsakar dessutom enorma psykiska, sociala och ekonomiska förluster för såväl individer och som samhället.


Alla alkoholmängder är skadliga. Alkohol är ett gift, psykoaktiv, beroendeframkallande substans som tillhör grupp 1 av cancerogena substanser, som orsakar minst 7 olika sorters cancer, bland annat bröst och tjocktarmscancer, de allra vanligaste. Alkohol hamnar i samma, högsta klass som asbest, strålning och tobak.


Europa ligger sämst till. Europeer dricker mest per capita och 200 miljoner människor riskerar att få cancer som alkohol orsakar. Den nyaste forskningen visar att hälften av cancer som alkohol orsakar kommer från ”liten” och ”moderat” alkoholkonsumtion, dvs under 1,5 liter vin eller 4,5 dl sprit per vecka, hos kvinnor orsakar alkohol majoriteten av bröstcancer fall. Dessutom bidrar alkohol till uppåt 200 andra sjukdomar.


Nej, det finns inga säkra alkoholmängder. Risken börjar från den första droppen. Dessutom finns det inga studier som bekräftar att en liten alkoholmängd skulle vara positiv eller förebygga för hjärt- och kärlsjukdomar. Bara studier betalda eller sponsrade av vin- och starksprit producenter har tidigare kommit fram till dessa både vilseledande och fejkade slutsatser.


Kanske är gift i små mängder inte giftigt?


Tyvärr, gift är gift också i små mängder. Tro inte något annat. Covid dödade ca 6 miljoner människor på 2,5 år. Men till skillnad från alkohol, av panikrädsla, accepterade miljarder människor regeringarnas restriktioner inklusive lockdown. Världen mer eller mindre stängdes. Alkohol dödar många miljoner per år men ingen är ens rädd. Politiker dricker, anställda på hälsorelaterade myndigheter och majoriteten av vårdanställda gör det också.


Ingen är intresserad av att begränsa alkoholkonsumtionen. Varför? Money make the world go round. Staten får skatteinkomster, producenter och återförsäljare - intäkter. Ingen bryr sig om kostnader, åtminstone ingen som lyckas göra sin röst hörd. Majoriteten av alkoholkonsumenter vill inte inse att alkohol är skadligt och vill ”vara sociala”.


Så var det med cigaretter, också en social aktivitet. I reklamen var rökare tuffa, eleganta, sofistikerade och... riktigt hälsosamma, då rökning ansågs motverka övervikt och karies, samt förbättra koncentrationen. Alla rökte såväl läkare, politiker, aktörer, företagsledare som Nobelpristagare.


Genom att höja priserna, begränsa försäljning och framför allt genom masskampanjer med information om att cigaretter dödar har andelen rökare minskat till några, få procent.

Förhoppningsvis WHOs slutsatser om alkohol kommer att göra skillnad. Har inbitna rökare kunnat sluta röka kan alkoholkonsumenter sluta dricka. Information från myndigheter och sunt förnuft, i sämsta fall cancer, höjer motivationen.

Tråkigt bara att det kommer att ta några årtionden innan alkoholkonsumtionen ska minska. Under tiden hinner många miljoner att dö, ytterligare miljoner att få olika sjukdomar och mycket lägre livskvalitet. Samhällskostnaden för alkohol orsakar konsekvenserna (sjukdomar, olyckor, kriminalitet, mm) överstiger inkomster många gånger om.


Borde det inte vara klokare, att förebygga och minska alkoholanvändning istället för att behandla sjuka och begrava döda för såväl staten som för oss alla?


* Citat från WHO definition av alkohol.

Commentaires


bottom of page