top of page

Bästa strategier för att lära snabbt och effektivt del 5Det finns också smarta sätt att förbereda sig inför proven och lära det som du missade. Samma frågor/ uppgifter kan komma igen på nästa prov. Om du först vill läsa del 1- 4 så har du länkar här:


Del 1

Del 2

Del 3

Del 4


Visualisera inför proven


Mental träning (visualisering) inför prov underlättar att klara av provet bättre. För att minska stressen, träna mentalt inför proven, presentationer och andra viktiga situationer.


Öva på att visualisera hela provet. Börja bakifrån genom att föreställa dig resultatet: läraren ger dig tillbaka det rättade provet och du får full poäng. Sedan visualisera själva provet: du får frågorna, svarar på dem, kontrollerar svaren och lämnar provet till läraren.


Visualisera på motsvarande sätt också inför muntliga presentationer: du avslutar din presentation och ”publiken” applåderar (eller läraren berömmer dig), sedan visualisera från början: du gå fram, ställer sig inför klassen/ gruppen, inleder med din första bild eller mening....

Visualisera gärna på kvällen, just innan du somnar.


Under provet


Börja med de lätta uppgifter som du kan göra snabbt. Ta sedan svårare och sist det du kan minst. Om du börjar med det svåra är risken stor att du fastnar och inte hinner göra det som du kan bäst.

Har du ingen aning om det rätta svaret, fundera ut och försök att svara ändå. Har du tid – kontrollera det du har skrivit. Blir du stressad under provet ta några djupa andetag för att syresätta hjärnan bättre. För viktiga prov (flera timmar) ta med dig en smörgås, nötter, mörk choklad och vatten.


Kolla så att du inte har gjort slarvfel. Är du väl påläst och tycker att provet är lätt, kan det hända att du skriver snabbt och ...lite slarvigt. Koncentrera dig på provet tiden ut och läs noggrant hela provet innan du lämnar det till läraren.


Efter provet


Det är mycket viktigt att lära av sina egna misstag. Om dina svar inte var 100 procent korrekta på samtliga frågor lär dig det som du inte kan. Samma frågor kan komma på nästa prov...


Försök att ärligt svara på följande frågor: Vad exakt missade du och varför? Var dina inlärnings strategier bra? Varför har det inte blivit rätt? Vad drar du för slutsatser? Hur ska du läsa nästa gång? Behöver du avsätta mer tid nästa gång du läser inför ett prov? Behöver du hjälp med extra svåra läxor?


Bättre med en bok, papper och penna


Inlärning går mycket snabbare om du läser texten i en bok eller på ett papper istället för på en datorskärm. Tyvärr, allt färre elever får böcker från skolan. Det vanligaste är texter som lärare klippt och fotat av från olika källor eller sammanfattat själv och lagt ut på klassens hemsida. Materialet är ofta utspritt så det blir svårt att överblicka textmängden och läsa in. Kan du åtminstone printa ut det viktigaste, gör det och lär dig från papper.

Samma sak med anteckningar. Istället för att anteckna i datorn anteckna för hand i ett häfte eller ett block. Skriv upp datum, det blir lättare att hitta rätt text senare.

Böcker, anteckningsböcker och pennor har många generationer använt, förmodligen är det fortfarande lättare för hjärnan att lära sig från pappersdokument.


Plugga strax före läggdags


Under sömnen bearbetar din hjärna ny information. Genom att plugga innan du lägger dig, ökar du sannolikheten för att din hjärna fokuserar på att bearbeta just det du vill lära dig. Repetera det som du gärna vill memorera innan du somnar.


Undvik att läsa på kvällen något som gör dig stressad — det kan ge dig sämre sömnkvalitet.


Byt miljö och läs på olika platser


Att ofta byta miljö tvingar hjärnan att forma nya associationer till det du studerar. Det stärker minnet för allt nytt som du lär dig.


Du kan börja med att sitta på olika platser hemma. Det blir ännu bättre om du läser utanför hemmet! Du kan läsa på ett bibliotek, på ett café eller på verandan. Bara du hittar studiero, så kan miljöombytet vara en kraftfull form av studieteknik.Fortsättning följer...

Comments


bottom of page