top of page

Bästa sätt att komma ur ensamheten



Känner du dig ensam? Tillbringar allt mer tid varje dag framför Tv:n? Har gått i pension och blivit av med dina gamla kollegor, flyttat, har ingen familj i närheten, Covid restriktionerna och rädslan minskade ditt nätverk ytterligare?

Du är verkligen inte ensam om att vara ensam... Antalet vänner och bekanta minskar speciellt för äldre. Att känna sig ensam är vanligare än man tror.


Ensamheten förknippas ofta med avsaknad av en partner, vänner och bekanta. När man flyttar till en annan ort, byter skola, arbetsplats, skiljer sig eller förlorar sin partner är det vanligt att känna sig ensam. Man kan också uppleva ensamhet trots många sociala kontakter och relationer om man känner sig annorlunda, inte sedd eller förstådd. Äldre som har problem med hälsan, minskad rörlighet eller saknar den fysiska orken kan också ha svårt att upprätthålla sina sociala kontakter på samma sätt som tidigare.


Det kan också finnas vissa tillfällen i livet när du är mer sårbar. Det är till exempel vanligt att känna sig mer ensam vid storhelger och högtider som jul och nyår då den sociala gemenskapen står i fokus, men även i andra sammanhang när människor samlas.

Studier visar också att fler män än kvinnor drabbas eftersom män, oftare än kvinnor, saknar ett väl uppbyggt socialt nätverk eller nära vänner att anförtro sig åt.

Ensamhet sänker livskvalitet och är skadlig för hälsan


Människor är sociala varelser, därmed gemenskap, samvaro och nära relationer är viktiga för att må bra. Ensamhet är ofta ett tabubelagt ämne vilket gör att många undviker att prata om det och erkänna sina känslor. Många skäms över sin ensamhet. Känslan av ensamhet upplevs ofta som skrämmande och fel. Hur man upplever ensamheten är individuellt men den kan kännas som ett kroppsligt obehag och till och med som fysisk smärta. Man kan också känna övergivenhet, otrygghet, hopplöshet, nedstämdhet och ångest.


Ofrivillig ensamhet ökar nivån av stresshormoner så hjärnan och kroppen reagerar på samma sätt som när du utsätts för en fara. Social isolering, speciellt den långvariga ger samma negativa effekter som dåliga levnadsvanor. Över tid skapar den en lågintensiv stress, som i sin tur ger högt blodtryck och ökar risken för sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och demens. Det finns ett samband mellan ej självvald ensamhet, psykisk ohälsa och även självmord. Långvarig ensamhet kan också leda till problem med sömnen, göra personen lättirriterad, rastlös, orkeslös och deprimerad. Ensamheten påverkar också negativt livsstilen och de ensamma äter sämre och motionerar mindre.

Det blir lätt en ond cirkel

Ensamma människor kan lätt hamna i onda cirklar. De kan uppleva tillvaron som hotfull och otrygg och undviker sociala sammanhang. En person som känner sig ensam kan misstolka andras signaler, uppleva dem som avvisande och stöta bort andra människor genom att bli krävande eller genom att distansera sig från andra i syfte att skydda sig själv från ytterligare besvikelser. Har man varit ensam länge kan man känna sig oviktig och bortglömd. Låg självkänsla kan skapa en negativ utstrålning som vidare leder till ännu färre kontakter.

Trots alla sociala medier och många online kontakter känner sig allt fler ungdomar och unga vuxna ensamma. Unga är ofta osäkra på sin identitet och vill vara som alla andra. Ensamheten orsakar skamkänslor och ökar osäkerheten. Bara ses och umgås med andra i den virtuella världen räcker inte. Att se andra ha roligt tillsammans utan att själv vara med är inte kul. Bilder och beskrivningar på sociala medier visar bara det lilla roliga som man själv vill visa men det är lätt att tro att andras vardag är underbar och spännande. Man känner sig ledsen och utanför av att se allt kul som kompisarna visar upp och drar sig för att träffa dem. Föräldrar är ofta upptagna med sina egna problem, speciellt ensamstående föräldrar. Tonåringar kan vara riktigt påfrestande för sin omgivning, när de själva inte mår bra. Sedan, även om föräldrarna har tid och intresse är ungdomarna inte lika sugna på att umgås med familjen och släktingarna.

Att bryta ensamheten


Att många människor kan bli ensamma förstår jag. Det som jag inte förstår är att man väljer att förbli ensam istället för att skaffa nya bekanta och vänner. Det är inte lätt att skaffa nya bekanta eller hitta nya kontaktytor, men det är absolut möjligt. Socialt nätverk och social stimulans är viktig för att man ska må bra, så det är bara att sätta igång.


Världen och framför allt Sverige är full av möjligheter. Det finns pensionärsorganisationer som anordnar lokala aktiviteter, pensionärsuniversitet med olika föreläsningar och sammankomster. Många kommuner har egna lokaler och någon typ av mötesplatser för äldre. Det finns många organisationer som ständigt söker volontärer. Svenska kyrkan har egna lokaler, bjuder på föreläsningar, diskussioner, gruppsamtal, fika och soppluncher. För att inte tala om alla intresseorganisationer, Facebook grupper, dansgrupper, körer, Kursverksamheten, Medborgarskolan, studiecirklar, stickkaféer, språkcaféer, promenad-, vandrings- och friluftsgrupper samt mängder med olika online nätverk. Dessutom mycket är gratis.


Gemensamma promenader är ett perfekt sätt att umgås med andra. Lite motion, mycket frisk luft, samtal och helt kostnadsfritt dessutom. Det finns många olika sätt att hitta promenadkompisar genom Facebook, appar, pensionärs- eller friluftsorganisationer. En annan utmärkt möjlighet att skaffa bekanta är att erbjuda hjälp till andra, till exempel genom volontärarbete eller annan frivillig verksamhet. Man gör lite samhällsnytta och mår bättre själv.


Du kan återknyta kontakter med gamla vänner eller ta kontakt med människor i din omgivning. Bjud en granne på en kopp kaffe eller fråga om gemensam promenad. Passa på och växla några ord med människor du träffar, exempelvis i omklädningsrummet efter träningen.


Hitta andra som delar dina intressen. Gå med i en förening eller delta i aktiviteter som kurser och träffar, det gör det lättare att knyta nya kontakter. Det finns också särskilda forum för ensamstående och ensamma. Tacka ja till sociala aktiviteter även om det kan kännas jobbigt. Det finns alltid möjlighet att gå hem tidigare.


Kan man inte eller orkar inte gå ut räcker det med en dator för att kunna kommunicera med andra människor. Man kan umgås via sociala medier och videosamtal. Detta är särskilt viktigt för dig som är äldre och kanske isolerad i hemmet. Att använda digital teknik, kommunicera genom datorer och internet underlättar också kontakten med familj och vänner. Kan man inte det så finns det kurser och hjälp på de flesta bibliotek. Det finns någon som byter ut sin gamla dator eller kan man köpa en begagnad för några hundralappar.


Antingen accepterar man läget och tillbringar den största delen av tiden ensam eller söker man efter fler nya bekanta. Så stäng av TV:n och fundera vilket sätt passar dig bäst? Hur skall du börja? Vad lockar dig? Tänk på att det finns många ensamma personer som blir glada och tacksamma för att träffa just dig. Det gäller bara att hitta dem. Så ge dig själv en chans.

Allra sist kommer mitt bästa tips: börja umgås med personer som är hälften så gamla som du är. Det gör vi och har enorm behållning av våra unga bekanta. Alltid intressanta samtalsämnen, (minsann varken Tv-program eller sjukdomar), vi blir uppdaterade (om den aktuella arbetsmarknaden, nya utbildningar, IT program, appar), tar tillsammans promenader i naturen, (nix, inga problem med uppförsbackar eller längre sträckor), nya spännande rätter vid middagar (vi slipper sjömansbiff, stek med sås och lutfisk) och en massa uppskattning.


bottom of page