top of page

Chokladkakor med inspiration från Schweiz


I Schweiz finns det många stora och små butiker med bara choklad i alla möjliga och omöjliga former och smaker. Eftersom choklad är min absoluta favorit när det gäller sötsaker var under en hel vecka i Zürich mina smaklökar och luktlökar (?) i ständig extas. Och ögonen gick i kors när jag såg schweiziska chocolatierers, mao pralintillverkares, kreativa skapelser.

Utöver ofantliga mängder av handgjorda praliner med fantasirika dekorationer fanns det också konstnärligt dekorerade stora chokladkakor. Chokladkakorna var garnerade med olika nötter, kärnor, torkade frukter, kokos och annat, som jag inte har lyckats identifiera, i fantastiska former och kulörer. Just dessa fann jag mest lockande. Dels gillar jag att se vad jag äter dels kunde jag välja de dekorationer som passar min smak bäst. Riktigt inspirerad kom jag hem och köpte ingredienser som jag skulle använda. Det verkade vara relativt enkelt att göra liknande chokladkakor så jag knöt förklädet och satte igång.

Nåväl, en schweizisk chocolatier skulle säkert rynka på näsan åt mina skapelser men jag själv och de som blir bjudna är helt nöjda.

Chokladkakorna utöver att de ser lockande och läckra ut så är de också riktigt hälsosamma. Choklad av god kvalitet med minst 70 procent kakao innehåll, obs, ej bakchoklad, lite honung, nötter, kärnor, kokosflingor och torkad frukt naturell. Perfekta att njuta av med gott samvete.

Fint inslagna i cellofanpåsar är chokladkakorna en utmärkt julklapp eller passar att ge bort som present, framför allt till alla som uppskattar läckra men samtidigt hälsosamma godsaker.

Eftersom chokladkakorna är synnerligen goda och går snabbt åt gör jag en ganska stor sats på 500 gram choklad. Det blir 35 chokladkakor med ca 10 cm i diameter.

Chokladkakor

500 gram choklad (minst 70 procent kakao)

0,5 dl honung

4 tsk torkat och malt apelsinskal


Dekoration

Nötter: valnötter, cashew, mandel

Torkad frukt naturell: russin, persika, aprikos, papaya

Pumpakärnor, sesamfrön

Grova kokosflingor

Smält chokladen i ett vattenbad. Jag smaksätter chokladen med honung och malda apelsinskal. Det går bra med annan smaksättning exempelvis bittermandel, glögg eller likör (blanda 2-3 msk glögg eller likör i den smälta chokladen). Glögg eller likör är lämplig smaksättning bara för vuxna förstås.

Klicka platta kakor på en plåt med bakpapper eller silikonpapper. Dekorera snabbt med nötter, torkad frukt, mm. Tryck lite i chokladen så att ”dekorationen” fastnar. Låt svalna. Förvara i kylskåpet.
Comments


bottom of page