top of page

Chokladpraliner – enkelt, snabbt och ljuvligt gott


Chokladpraliner till julfika är enkelt att göra, även med små barn. Ingredienserna kan man variera beroende på familjens preferenser och allergier. Färdiga bitar ser spännande och exklusiva ut. Olika bitar smakar lite olika. Kul att bjuda på något annorlunda och riktigt gott. Beroende på valet av ingredienserna kan pralinerna även bli riktigt hälsosamma.

Chokladpraliner har jag gjort i 39 år. Lätt att räkna eftersom Karolina, min äldsta dotter, var tre år gammal när hon berättade för mig om chokladpralinerna. På dagis, som förskolor hette då, gjorde kokerskan julgodis tillsammans med barnen. Lagom lätt för att barnen skulle kunna vara med. Receptet är så enkelt att det räckte med treåringens beskrivning. Några dagar senare, välförsedda med nötter och torkad frukt, gjorde Karolina och jag praliner hemma.


Ingredienser


200 gram choklad minst hälften mörk, minst 70 procent kakao

1 dl nötter (jordnötter, valnötter, mandel, hasselnötter, cashew)

1 dl pumpakärnor och solroskärnor (eller sezam)

1 dl kokosflingor

1 dl torkad frukt, helst naturell (osockrad): russin, mango, äpple, tranbär, aprikoser

1,5 dl mussli eller smulade rån

Gör så här:


1 Hacka nötterna och den torkade frukten

2 Lägg bakpapper eller silikon i en långpanna, ca 33 x 43 cm.

3 Bryt chokladen i mindre bitar. Lägg den i en 2-liters kastrull

4 Smält chokladen i ett vattenbad

5 Rör ner nötterna, den torkade frukten, mm i chokladen

6 Klicka ut chokladblandningen på bakpapper, eller häll i små pappers- eller silikonformar och låt svalna

7 Bryt isär lagom stora bitar och förvara i askar i kylskåpet

Så här ser chokladblandningen ut på bakpappret, jag föredrar oregelbundna former.


Jag brukar använda vanlig (dvs inte bakchoklad) mörk choklad, med ca 70 procent kakaoinnehåll, för att den både smälter och smakar bättre. Det går bra att byta ut olika ingredienser mot andra, men totalt skall det vara ungefär 5,5 dl nötter, torkad frukt, mm per 200 gram choklad. Eftersom jag gillar nötter och allt knaprigt med mycket tuggmotstånd har jag desto mer nötter och kärnor. Ibland tillsätter jag syltade apelsinskal, torkade körsbär, hallon eller persikor, beroende på vad jag har hemma. Jag brukar göra dubbel sats för att pralinerna är så goda att de försvinner mycket snabbt. För bara vuxna kan man till den smälta chokladen tillsätta 1-2 matskedar likör i valfri smak eller glögg.


Praliner i en glasburk med fint lock på kan bli en trevlig julklapp från ett barn. Under flera år gjorde jag praliner tillsammans med barnbarnen. Vi lade pralinerna i små glasburkar, klippte tygbitar som vi knöt runt burklocken och slutligen satte på handgjorda etiketter.


Med rätt valda ingredienser (det som man tycker om) blir pralinerna farligt goda. Det är svårt att lägga på locket och ställa asken tillbaka i kylskåpet. Väljer man mörk choklad och torkad frukt utan tillsatt socker blir pralinerna dessutom riktigt hälsosamma. Så brukar jag göra. Skönt att njuta av pralinerna med gott samvete. Nyttigt och underbart gott.

bottom of page