top of page

Dekorationer av torkade apelsinskivor – vackert, juligt och enkelt


Torkade apelsinskivor har mycket vacker orange färg speciellt när ljuset faller på och passar perfekt till juldekorationer. Det är enkelt att torka apelsiner i ugnen och sedan lika enkelt att pynta med. Extra fint blir det med mörkgröna kvistar. Vi har använt grenar av en idegran som barrar mindre än granris.

Materialet är praktiskt taget gratis. Apelsiner köpte jag visserligen men de var ganska torra och smakade inget vidare. Eftersom jag inte gillar att slänga mat skar jag apelsinerna i skivor och torkade ytterligare – några timmar i ugnen på ca 80 grader, liggande på bakpapper. När man torkar frukt går det snabbare om ungsluckan är lite öppen, bara ett par centimeter. Jag stoppar en smörkniv i trä emellan luckan och ugnen. Det blev tre plåtar med apelsinskivor, med andra ord riktigt många.


Till dekorationerna som finns med på bilderna använde vi dessutom: idegranskvistar från skogen intill vårt hus (går bra med vilket ris eller kvistar som helst), nål och tråd (för att hänga upp apelsinskivor), papperspåsar (finns i samtliga livsmedelsaffärer, frukt och grönsaker), lite snöre, lim och kartong (baksidan från barnbarns ritblock och samlings förpackning för choklad). Inspiration hämtade vi, som vanligt från Pinterest (hjärtligt tack till alla som lägger foto på kreativa juldekorationer och massor av annat).

Apelsinskivor som hänger i riset

Bara att trä en bit tråd genom, knyta en knut och hänga upp.


Julkrans av apelsinskivor

Apelsinskivorna är limmade på en rondell av ganska styv kartong (som från en skokartong eller baksidan från ett ritblock). Idegrans kvistar kommer från skogen intill.

Grankrans för ytterdörren

Grankvistarna är hopsnurrade med grön metalltråd till en ring. Kransen är dekorerad med små flugsvampar och äpplen i plast samt några apelsinskivor samt en röd rosett.Inslagen julklapp

Torkade apelsinskivor och idegranskvistar har vi använt för att dekorera papperspåsar som innehåller julklappar. På den bruna påsen tillsammans med en namnbricka fäste Björn en bit snöre, en apelsinskiva och två, små grankvistar. Namnbrickan är klippt i kartong från en chokladförpackning.

Snabbt, enkelt och nästan gratis. Kul pyssel att göra med barn och barnbarn. Fast den här gången lekte bara Björn och jag. Riktigt kul hade vi faktiskt.

bottom of page