top of page

Din hälsa ligger i dina egna händerDet finns de som tror på att läkare, läkemedel och vaccinationer botar alla sjukdomar. Lyssnar på ”experter” som säger att det inte är möjligt att förbättra immunförsvaret och att när man blir äldre blir man automatiskt krasslig. Och så finns de som tror att hälsa beror framför allt på de själva, deras immunförsvar och förebyggande åtgärder.


Under många år syns inga större skillnader mellan grupperna. Först vid 60+ börjar gapet att öka. Till den första, stora gruppen tillhör många av mina bekanta och grannar. Alla har olika sjukdomar, skavanker och mediciner. I den gruppen känner jag endast två personer som inte äter några tabletter. Den första är Björn och jag är den andra.


Det är riktigt tragiskt att se hur mina jämngamla har allt svårare att röra sig, blir andfådda i uppförsbackar, måste sitta på en stol för att knyta sina skor, klagar på stela leder, ont lite varstans och har ett helt apotek hemma.

Min svenska väninna (71år) har vaccinerat sig i början av oktober mot både covid och influensa. En vecka senare fick hon covid och det tog över fyra veckor innan hon blev återställd. Enligt henne ”vaccinet mot covid har inte hunnit verka”. Det var hennes sjätte vaccin. Uppenbarligen hjälpte de fem första inte heller. När jag ringde henne för några dagar sedan har hon hunnit få influensa och lät inget vidare. - Med du är ju vaccinerad - påpekade jag – hur kunde du få influensa? - Inte vet jag – svarade hon mycket ynkligt. Dessutom har hon problem med ryggen och knäna och har tagit smärtstillande tabletter i flera månader.


Min väninna i Polen (69år) har haft diverse sjukdomar under det senaste decenniet. Vaccinerar sig mot influensa varje år, blir dålig direkt efter vaccinet i flera dagar och dessutom några veckor senare får ändå en svår influensa. Hon har stelopererat ryggen i somras, har stora smärtor, kan sitta och gå endast en kvart åt gången, fortfarande (för övrigt ligger hon). Hon kan inte ta Tramadol längre p.g.a. problem med magen och levern. När jag talade med henne häromdagen skrek hon emellanåt av smärta. I slutet av samtalet sa hon: - Jag skulle göra exakt vad som helst och betala vilka pengar som helst för att bli av med smärtan. https://www.levsunt.se/post/7-tips-f%C3%B6r-att-sluta-%C3%A4lta

Hmm... För att minska risken för sjukdomar bör man ha en hälsosam livsstil. För att förebygga problem med ryggen bör man ha ordentliga mag-, sido- och ryggmuskler som håller och skyddar ryggen. Naturligtvis förklarade jag detta för mina väninnor, visade några övningar och tipsade om små förändringar i livsstilen. Tyvärr, båda två slog dövörat till.

De flesta andra har liknande problem så jag skulle kunna fortsätta med många exempel. Det intressanta är att de tror att när man blir äldre så ”det är normalt att bara bli sjuk och ha ont lite varstans”, framför allt i ryggen. För att inte glömma högt blodtryck, kolesterol, artros, utslitna höfter och knän, tinnitus, covid och influensor och mycket annat hör ihop med åldern.

Hälsa beror på livsstilen


Forskare har successivt ökat andelen livsstils sjukdomar (läs: sjukdomar beroende på usel livsstil) till uppåt 80-85 procent. Samma sak säger min bekant, som jobbar med cancerforskning på Sahlgrenska. Genetiska orsaker ansvarar för ynka 15 eller max 20 procent av cancer fall. Dessutom kan man genom hälsosam livsstil försena symptomen med många år.


Den andra gruppen, tyvärr mycket liten, som tror att man kan bli gammal men fortsatt vara frisk satsar istället långt tidigare på förebyggande åtgärder. Väljer hälsosam livsstil, stärker sitt immunförsvar, äter huvudsakligen nyttig mat, motionerar regelbundet, undviker alkohol, har lärt sig att minska och hantera stress, just för att förbättra och behålla sin hälsa.

Det behövs ingen revolution för att ha en hyfsat hälsosam livsstil. Tvärtom, man kommer långt med god vilja och lite kunskap. Det är enkelt och inte nödvändigt dyrt heller. Visst, tar det tid (flera veckor eller månader) att skapa bra vanor men när man väl har gjort det är det lätt att fortsätta. Att få välfungerande tips är en utmärkt genväg.

Var och en väljer sin livsstil. Att börja vara mer mån om sin hälsa kan man när som helst. Små förändringar är också bra, framför allt i längden. En klok person sa: ”När man är 18 har man hälsa och utseende som man har ärvt. När man är 60+ har man hälsa och utseende som man har förtjänat”.

Så visst, kan man vara gammal, pigg, frisk och rörlig. Bara man själv tar ansvar för sin hälsa tillräckligt tidigt.bottom of page