top of page

En skicklig läkare och en ansvarsfull patient

Uppdaterat: 13 juli 2023


En vanlig orsak till kontakt med sjukvården är sjukdomar eller olyckor. Jag har stor erfarenhet av bägge och har lärt mig att jag själv kan påverka resultatet av behandlingen i stor utsträckning.


Vanligtvis när man går till en läkare hoppas man på att få hjälp, mediciner eller behandling som ska åtgärda problemet. Läkaren är välutbildad, erfaren och kan det mesta om sjukdomarna. Därmed skall patienten ta mediciner, vila, göra övningar som sjukgymnasten rekommenderar och hoppas på att bli frisk igen.


Så brukar de flesta patienter resonera och kanske även vissa läkare. Patienten skall vara foglig och göra det hen blir tillsagd. Ibland fungerar behandlingen, ibland inte. Då byter läkaren medicinen och bägge hoppas på att den här gången fungerar den bättre.

Läs på för ditt eget bästa...


De som har intresse för hälsa vet att läkare undersöker olika symptom, ställer en diagnos (rätt eller fel) och sedan, utifrån riktlinjer som en högre vårdinstans har fastställt, bestämmer vilka mediciner patienten ska ha. Om patienten har högt blodtryck blir det blodtryckssänkande piller, efter hjärtinfarkt – betablockerare, blodförtunnande, statiner, mm, och vid diabetes 2 följer recept på insulin. Det står i riktlinjerna. Så för säkerhets skull skall patienten förses med en mängd recept.


Behövs verkligen alla dessa piller? Förmodligen inte. När jag låg på IVA, helt avtrubbad, läste Kristina i min journal att jag fick 18 olika läkemedel, m.a.o. en cocktail utan dess like. Jag fick bl.a. både lång- och korttidsverkande Oxycontin samt flera andra smärtstillande i en mängd som skulle räcka till flera elefanter. En timme senare, efter Kristinas samtal med läkaren, kortades listan med fyra medel och dagen därpå med ytterligare några.


När jag skulle hem fick jag en hel lista på mediciner inklusive stor mängd Oxycontin och diverse smärtstillande. Efter ett samtal med läkaren, frågade om dessa var absolut nödvändiga, halverades listan och några veckor senare slapp jag den andra halvan. Hade jag verkligen varit en foglig patient hade jag blivit narkoman och min lever och magsäck hade inte överleva kuren.


Som tur är finns det många bra böcker om läkemedelsföretags högst tveksamma kliniska studier, och marknadsföring av ”helt ofarliga mediciner utan biverkningar” (såsom Oxyconin hade gjort reklam för under flera decennier). Några läsvärda är Ralf Sundberg: Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin, Peter C Gøtzsche Dödliga mediciner och organiserad brottslighet: hur läkemedelsindustrin har korrumperat sjuk- och hälsovården, Dödlig psykiatri och organiserad förnekelse, samt flera andra böcker av samma författare, Robert Whittaker: Pillerparadoxen: varför lider fler och fler av psykiska problem när medicinerna bara blir bättre och bättre?


...och ställ frågor till läkaren


Alltfler läkare gillar nyfikna patienter och deras frågor. Förmodligen är inte de själva helt övertygade om att alla piller behövs och gör nytta.

Det är alltid bra att vara påläst, kolla med ”dr Google” och framför allt med https://www.cochrane.org/vad objektiva forskare anser om olika studier och mediciner. Ju bättre patienten är förberedd på samtalet med sin läkare desto bättre blir diagnosen och behandlingen.


Kirurgen gör sitt jobb och sedan är det patientens tur


Patienten kan påverka resultatet allra mest framför allt efter operationer. Själv har jag genomgått flera mycket allvarliga. Under den första fick jag en ny aortaklaff och 5 cm av aortan är numera i Dacron. Vid det andra blev mitt sönderslagna bäckenbotten lagad med brickor och skruvar och sedan fick jag en lårbensprotes.


Efter hjärtoperationen insåg jag att synnerligen skickliga thoraxkirurger hade gjort ett utmärkt jobb. Resten var upp till mig. Hälsosam livsstil är avgörande för en person vars hjärta blivit grundligt lagad. Visserligen redan tidigare, sedan Kristina och jag flyttade ihop, krympte mitt utrymme för ohälsosamt liv avsevärt. Men den riktiga motivationen fick jag tillsammans med den nya biologiska klaffen.


Flera månader efter mina höft operationer när jag försiktigt kunde stappla mig fram förstod jag hur tråkigt och begränsat mitt liv skulle bli om jag inte återfick min tidigare kondition och styrka. Kristina åkte till Friskis, var och varannan dag medan jag satt kvar i soffan och mentalt klättrade på väggarna av tristess. Tala om motivation!


Ett år senare målade jag ett gratulationskort, tackade ortopedkirurgen för en utomordentligt väl genomförd operation och bifogade en bild på mig själv balanserande utan problem på benet med protesen.


Någon idrottsstjärna har jag aldrig varit, men idag, alla operationerna till trots, är jag mer vältränad än någonsin.


Rätt motivation gör underverk


På Friskis finns det många personer som med plast i knän, titan i höfter och axlar inte bara tränar själva utan också leder olika grupp pass. Också för dem är det självklart att först gör ortopeden sitt bästa; sedan är det deras tur.


Det är mycket som beror på patientens motivation. Majoriteten av diabetes 2 patienter kan slippa såväl flera olika insulin påverkande tabletter som injektioner om de ändrar sin livsstil, går ner i vikt, rör sig regelbundet och låter bli att äta socker. Tyvärr väljer de flesta tabletter och injektioner framför en hälsosam livsstil. Ibland, dock, en hjärtinfarkt eller stroke gör underverk för motivationen. Jag har flera bekanta som med förstärkt incitament lyckades ändra sin livsstil och diabetesen försvann tillsammans med övervikten.


Tvärtemot vad läkemedelsproducenter påstår har tabletter alltid biverkningar som negativt patientens livskvalitet. Valet är alltid upp till patienten. Läkare är erfarna och kunniga men det är alltid patienten som känner sig själv bäst och kan påverka sin hälsa mycket mer än många tror. Jag är glad och tacksam att till slut har jag insett detta och gör verkligen mitt bästa för att förbli frisk och må utmärkt. En skicklig läkare och ansvarsfull patient är den allra bästa kombinationen.

Comments


bottom of page