top of page

Enklaste och bästa motionen


Den bästa motionen är den som blir av. Den enklaste motionen är en promenad. Det kan bli extra trevlig och givande om du lyssnar på en intressant podd eller bok. Eller om du går tillsammans med någon annan. Promenader minskar stress och är lätt att få till om du redan har det du behöver: bra skor och lite tid.


Ännu mer effektiv är en stavgångspromenad. Med stavar går du fortare så stavgången förbättrar konditionen och stärker samtidigt muskler och skelettet. Vid stavgång kan du höja pulsen mer än vid en vanlig promenad. Stavgång belastar kroppen mycket mindre än jogging men träningseffekten kan bli ännu bättre. När det är kallt ute blir du varmare om du går med stavar. Vid halt underlag hjälper stavarna till att hålla balansen.


Belastningen på musklerna fördelas jämnt vid stavgång. Det gör att risken för skador i till exempel knäna och ryggen är mindre vid stavgång än vid löpning. Vid stavgång använder du överkroppens muskler mer än vid en vanlig promenad och vid löpning. Framförallt är det muskler i benen, magen, ryggen, armarna och bröstet som får arbeta. Träningseffekten ökar och även syreupptagningen och kaloriförbränningen ökar med 20-30 procent. I början av 2010-talet kom ett par studier som visade att promenader med stavar ökade hjärtfrekvensen med uppemot 15 procent gentemot jämförbara promenader utan stavar. Vill du gå ner i vikt kan stavgång vara en skonsam och effektiv träningsmetod.

Stavar och bra skor är allt du behöver


För att komma igång behöver du stavar och helst bra träningsskor. Stavar finns att köpa från 150 kronor uppåt. Både stavar och träningsskor är en investering i din hälsa. Låter det dyrt kan du önska dig stavar i present.

Stavar skall vara utdragna till ca 70 procent av kroppslängden men kan variera med några centimeter beroende på träningsintensiteten. Armvinkeln när du går med stavar skall vara 90 grader. Ergonomiskt utformade handtag kännas behagligare att hålla i. För att lära dig rätt teknik kolla instruktionsvideos på You Tube.

Tänk på att sätta staven i marken med skaftet vinklat framåt. Tryck ifrån med staven så att du får en skjuts framåt. Fortsätt så att höger och vänster stav växelvis skjuter ifrån mot underlaget. Använd din muskelstyrka och ta i när du stöter ifrån marken med staven. Sträck ut armen ordentligt i det bakre läget. Använd stavarna ordentligt så att överkroppen får jobba.

Mina första stavar fick jag i födelsedagspresent när jag fyllde 50. Sedan dess har jag slitit ut flera par och en stor mängd gummiploppar som sitter längst ut på varje stav för att

dämpa stötar. När gummiploppen blir utsliten skall den bytas ut. Dessa går att köpa separat. Efter att ha testat gummiploppar i olika formar väljer jag en skoformad (se bilden), men det är alltid bäst att testa själv.

Varje vecka oavsett väder blir det 5-8 stavpromenader för mig och Björn. Fler på sommaren, då det är ljust ute längre. Vi brukar gå i 5-6 km/tim, i snitt runt 7 timmar per vecka. Det har blivit en vana att ta stavar och traska på. Dag ut och dag in.

Går du redan med stavar? Jättebra. Har du inte börjat än så testa gärna. Nu, när dagarna blir allt längre och varmare är det perfekt att börja med stavgång. Det är som sagt en mycket enkel och behaglig motionsform. Utmärkt att gå tillsammans med promenadvän/ kompis, lyssna på ett intressant TED talk, eller en podd. Är du utsatt för stress gå själv och njut av tystnaden och naturen.bottom of page