top of page

Ikigai = meningsfullt liv på japanska


Känner du att ditt liv är meningsfullt? Vaknar du på morgonen och ser fram emot något kul och givande att göra under dagen? I så fall har ditt liv en mening, du mår mycket bättre och förhoppningsfullt har du funnit din ikigai. Har du inte gjort det än så kanske kan det vara värt att fundera på vad det skulle kunna vara.


Att bli 60 plus innebär för de flesta att antalet ”måsten” minskar och att antalet egna val ökar. Tidigare i livet ställde arbetsgivaren och familjen sina krav, önskemål och synpunkter så man var tvungen att anpassa sig till andra. Varje morgon i ottan ringde väckarklockan. Efter en snabb frukost kom dagens aktiviteter i snabb följd.

Redan 40 åringar börjar drömma om vad de äntligen skall kunna göra och hitta på när de inte jobbar längre och har en hel dag för sig själva.

Som pensionär kan jag själv välja när jag går upp på morgonen, hur länge jag dricker morgonkaffet och vad jag gör resten av dagen. Möjligheterna är många. Problemet är att efter ett litet tag istället för att fylla sin tid med givande och roliga aktiviteter tillbringar många äldre timmarna framför Tv:n och tycker att livet är trist. Speciellt pandemin har bidragit till avgörande minskning av sociala kontakter och ökat känslan av meningslöshet. Har du också hamnat där så är det dags för förändring.


Med ikigai har du ett meningsfullt liv

Ikigai är ett japanskt ord som betyder “värdet med att leva”. Att ha ikigai betyder att ha ett meningsfullt liv och att göra skillnad. Det är anledningen till att gå upp på morgonen. Du mår mycket bättre, känner mer glädje och tillfredsställelse när ditt liv har en mening. Ikigai handlar om balans och harmoni. Utöver att tänka på dig själv skall du också tänka på andra.

Begreppet kommer från studierna av livsstilen på Okinawa där det bor flest hundraåringar i världen. Hundraåringarna är pigga och glada dels för att de äter hälsosam mat och rör sig mycket och dels för att de har bra relationer, gör det som de älskar och som samtidigt är bra för andra.

Min ikigai är att hjälpa andra att må bättre, bli friskare och lyckligare, se möjligheter, utvecklas och trivas med sina liv. Jag har jobbat som volontär ca 20 år, framför allt som mentor. I höstas har Björn och jag startat en blogg om hälsa, fysisk, psykisk och social - mitt stora intresse sedan många år tillbaka. Jag vill gärna bidra till andra, göra det som jag tycker mycket om, får fantastisk feedback och tycker att mitt liv är mycket givande och helt underbart.


Vad är din ikigai? Vad tycker du om att göra? Vad gör ditt liv meningsfullt? Skriv gärna till oss på bloggens Forum så kan vi berätta för andra och inspirera fler att hitta sin mening med livet, leva längre och bättre.


Comments


bottom of page