top of page

Fröblandning – gott och elegant på bordet


Elegant, exklusiv, exotisk och hälsosam är fröblandningen. Passar till många olika rätter, från sallad till soppa och wokade grönsaker.

En flaska med fröblandning spanade jag direkt på bordet hos en god vän som bjöd oss på middag. Bordet var, som vanligt, elegant dukat med blommor, kryddor, vinäger, olja och just en frömix.


Innehållet såg spännande ut. På etiketten fanns innehållsförteckning. Mixen innehöll bovete, solrosfrö, sesam och linfrö. Vår värdinna berättade om en liten, exklusiv butik i Alingsås där hon brukar handla udda och spännande livsmedelsprodukter. Allt är exklusivt, ekologiskt, originellt, vackert inpackat och … dyrt.


Frömixen skulle vi hälla över förrätten, kreativ sallad av både grillade och råa grönsaker och frukt, men den var så god att jag hällde lite över all annan mat som blev serverad.

Naturligtvis kan man göra sin egen fröblandning. Har man en lite udda/ annorlunda flaska kan man gärna använda en sådan. Det går bra med en burk också. Kärlet ska vara riktigt rent och torrt inuti. Jag blandade solros-, pumpa-, vallmo- och linfrön, sesam och bovete, ungefär lika mycket av respektive.För att veta hur mycket frön man ska blanda kan man mäta kärlets volym först, med vatten och decilitermått, och blanda rätt mängd frön.


Etiketten av brunt papper skulle passa bäst så Björn gjorde den av en bit påse för biologiskt avfall. Det blev en linblomma målad med vattenfärger. Etiketten limmade han på flaskan och tejpade över.

Fröblandning är lätt att göra själv och ge bort i present. Även barn med lite vuxen hjälp klarar av (bra idé inför jul). Den nyttiga mixen höjer smaken och utseendet på många rätter.

Comments


bottom of page