top of page

Frisk, avslappnad och i trevligt sällskapHälsa brukar stå som nummer ett på mångas prioriteringslistor. Ju äldre man blir desto viktigare blir hälsan. Även om man har slutat med nyårslöften för länge sedan kan det passa bra att just vid det nya nyåret satsa mer på sig själv.


Det allra bästa är att utveckla positiva vanor. Det mesta vi gör, enligt forskare, runt 80 procent gör vi av gammal vana. Hjärnan hinner inte tänka när vi borstar tänderna, duschar, lägger upp mat på en tallrik, handlar (samma produkter som vanligt), lagar samma rätter, tränar (eller inte), läser tidningar, tar en bulle till kaffet, etc. Det är lättast att ersätta en dålig vana med en annan (bättre förstås) och/eller koppla ihop med en annan vana. Redan med en låg ambitionsnivå ökar sannolikheten att man ska fortsätta.


Den fysiska hälsan – var frisk och energisk


Fundera ut vad du vill förändra (läs: förbättra) och varför. Många små steg gör tillsammans stor skillnad. Välj tre vanor som du vill byta ut mot mer hälsosamma.


Nyttigare fika?

Om du brukar ta en bulle till eftermiddagskaffet ersätt den med en frukt och två bitar mörk choklad. Förbered dig inför den nya vanan. Istället för att köpa eller baka bullar, ladda upp med frukt och mörk choklad. Lägg en frukt och chokladen vid kaffebryggaren eller om frukten och chokladen är i kylen, lägg en påminnelse lapp där istället.


Hälsosam frukost?

Välj vad du ska äta och skriv upp ingredienserna på din handlingslapp. Testa med overnight gröt. Den kan du förbereda på kvällen och bara toppa med bär på morgonen.


Börja motionera?

Välj vad som lockar dig mest (eller som du har minst motstånd mot), exempelvis ta power walk, simma, gå på gym, yoga, satsa på gruppträning, jogga, träna styrka hemma eller något annat. Planera när exakt du ska starta, skaffa eller plocka fram det du behöver, kläder, skor, träningskort, ladda ner en app... Träningskompis underlättar att komma iväg och ni kan peppa varandra. Planera en mjukstart. 20 minuter promenad, en aktivitet per vecka, 10 situps på morgonen. Öka allteftersom, det är lättare när du har kommit igång.


Den psykiska hälsan – må bra mentalt


Prioritera ditt eget välbefinnande

Ditt eget välbefinnande är viktigt för att du själv ska må bra och att du ska kunna arbeta produktivt och hjälpa andra. Ta en stund för dig själv varje dag, koppla av, gör något som du verkligen tycker om.


Lös det problem som du har bara skjutit upp

Att förhala och skjuta upp belastar dig mentalt och problemet ofta växer sig större. Gör det som du borde ha gjort för ett tag sedan, städa det som behövs. Börja med en enkel uppgift, ta nästa veckan därpå.

Stressar du mer än du vill?


Testa meditation eller mindfulness


Hjälp andra

Det finns många uppdrag för volontärer. Du mår bättre och andra gör det också tack vare din insats.


Tänk på allt som du har och allt bra som du upplever varje dag. Var tacksam för det istället för att fokusera på det du saknar.


Den sociala hälsan – ha goda relationer


Den sociala hälsan är minst lika viktig som den fysiska och psykiska, vissa forskare säger att den är viktigast. Sociala kontakter är lika viktiga för immunförsvaret som goda bakterier i tarmarna.


Bättra på dina relationer.

Välj en person som du vill ha en riktigt god relation med. Tänk på varför är den personen viktig, vad du ska göra och när. Planera tid som du kan tillbringa med personen.


Ta tre positiva kontakter varje dag

Säg något vänligt till kollegan på jobbet, din granne, kassörskan i snabbköpet, bussföraren eller brevbäraren. Ring en vän eller bekant, skicka ett sms eller ett mail.

Ta upp en kontakt med en vän/ bekant som du inte har träffat/ hört av på ett tag. Var mot andra som du vill att andra ska vara mot dig: vänlig, omtänksam och hjälpsam.

Detta är några förslag som du kan fundera på. Tänker du efter själv kommer du på en massa andra saker som du hellre vill prioritera och komma igång med under det nya året. Även utan nyårslöften är det bra att ha idéer som du kan sjösätta för att bli friskare, ha bättre relationer och må bättre psykiskt. Vänta inte, sätt igång omedelbart!


bottom of page