top of page

Fulla av enzymer och antioxidanter, myyyycket närodlade dessutom synnerligen billiga!


En fantastisk grönsak, fullproppad med nyttigheter, billig, snabbt och synnerligen närodlad – kan du gissa vad det är? Det är groddar, med andra ord groddade frön, spannmål och baljväxter som dessutom hör till de mest enzymrika födoämnena. Enzymer hjälper kroppen att smälta maten och ta upp näringsämnena.

Ett groddat frö är det allra mest näringsrika stadiet av en växt, en riktig hälsokick. Att grodda frön, bönor och linser är ett enkelt sätt att öka näringsvärdet och samtidigt göra dem mjukare för magen och mer absorberbara i kroppen.

Groddar är en synnerligen hälsosam grönsak. Allt som växten behöver för att utvecklas finns koncentrerat i den lilla grodden. Vid groddning ökar väsentligt vitamin innehållet framför allt vitaminerna B och C.

Grodda för bättre hälsa

100 g linsgroddar innehåller hela 30 procent av RDI (rekommenderat dagligt intag) av B9 vitamin, 20 av B1 vitamin, 16 av B3 och 13 av B6 samt 23 av järn. Groddar innehåller dessutom en massa antioxidanter.


För att vi skall kunna smälta maten och absorbera många näringsämnen behöver vi enzymer. Kroppen producerar matsmältningsenzymer men den förmågan minskar med åldern. Därmed har äldre svårare att tillgodogöra sig många vitaminer och mineraler. När kroppen inte längre producerar tillräcklig mängd enzymer är det smart att få i sig enzymer via maten. Alla råa livsmedel innehåller enzymer men i små mängder. Groddning ökar enzyminnehållet avsevärt. Experter uppskattar att det kan vara upp till 100 gånger fler enzymer i groddar än i råa frukter och grönsaker.


Nedbrytningen av fröet som groddningen innebär gör också att det blir lättare för magen att hantera det. Groddade bönor och linser är extra bra för personer med känsliga magar som får gaser av baljväxter.


Kvaliteten på protein i bönor, nötter, frön, eller korn förbättras när det groddas. Fiberhalten i bönor, frön eller korn ökar väsentligt. Fiber är avgörande för mättnadskänsla och viktminskning.

Oslagbart närodlade!

Groddar är helt oslagbart närodlade grönsaker. De växer i en odlingslåda på diskbänken, dessutom utan gödsel och bekämpningsmedel. Speciella frön just för groddning säljs i små förpackningar och är ganska dyra. Frön från vanliga livsmedelsaffärer i standardförpackningar fungerar också bra. Efter att har testat många olika sorter gillar jag mest groddar av gröna linser, mungbönor, belugalinser, vete, rädisor och koriander.


Det är mycket enkelt att grodda. Eftersom Björn, mina döttrar, barnbarn och framför allt jag är stora groddätare använder jag groddningsställ med 5 tallrikar och har alltid nya groddar på gång.

Så här gör jag:

1 Sköljer 1 dl frön i en sil.

2 Blötlägger frön i en glasskål i ca 10 timmar.

3 Lägger på en tallrik i ett groddningsställ och slätar ut. Staplar tallrikar på varandra.

4 Fuktar groddarna på morgonen och på kvällen genom att spraya vatten över groddarna. Rör runt fröna och låter stå utan att täcka ca 30-60 minuter för att lufta (utan att lufta fröna är det risk att de skall mögla).

Groddarna skall gärna stå ganska varmt och ljust. Groddar växer mycket snabbt och beroende på sorten efter 3-5 dagar är de färdiga. Längst tid tar koriandergroddar, uppåt två veckor. Det blir jättelånga groddar med mycket stark korianderlukt.

Det går utmärkt att odla groddar även i vanliga glasburkar eller plastaskar. I sommarstugan använder jag ca 1 liters plastaskar med lock. Istället för att spraya (har varken groddningsställ eller ens sprayflaska där) sköljer jag fröna med vatten en gång per dag. Rör runt och luftar minst en halvtimme på morgonen och på kvällen. Lägger på locket lite lätt, för att groddarna skall vara lite fuktiga.

Groddarna klarar sig sedan en knapp vecka i kylskåpet.

Enligt experter bör man koka sojaböns- och kikärtsgroddar ca 5 minuter innan de skall ätas. Råa groddar innehåller ett ämne som hindrar proteinupptaget i kroppen.

Groddar kan man äta råa på smörgåsen och i salladen eller toppa soppa med dem. Min kinesiska väninna lärde mig att woka groddar. Jag skalar och hackar 2-3 klyftor vitlök, wokar den först med rapsolja på hög värme ca 45 sekunder, tillsätter groddar och wokar ytterligare 30-45 sekunder. Jättegott med lite örtsalt på.

Sanslöst billiga, perfekta vid hög inflation


1 kg gröna linser kostar ca 30-40 sek och ekologiska det dubbla. 1kg linser är 12.5 dl. Av1 dl gröna linser blir 4-5 dl linsgroddar, beroende på växttiden. Av1 kg linser blir det 50-60 dl linsgroddar. Pris per deciliter linsgroddar blir under ynka 2 kronor.

Kort sagt en synnerligen nyttig och billig grönsak. Absolut nyttigast i förhållande till priset. Eller billigast i förhållande till nyttigheten! Har du inte några groddar på gång så börja imorgon.


bottom of page