Gröt med hemmalagad kokos- eller havremjölk* – gott, billigt och nyttigt

Havregrynsgröt med hemmalagad kokos- eller havremjölk är en perfekt frukost. God, mättande, billig, nyttig, lätt att göra samt glutenfri**. Blötläggning neutraliserar större delen av antinutrienterna i havren och gör det lättare för kroppen att smälta och ta upp näringen.
Grynen innehåller betaglukaner, gelbildande fiber, som sänker både LDL kolesterol och stabiliserar blodsocker. Dessutom ganska mycket B1 vitamin, fosfor, magnesium, järn och zink.

På kvällen häller Björn 2,5 dl kallt vatten över 2,5 dl havregryn blandat med 1 msk malda linfrön, en rätt så stor portion. I små skålar bredvid blötlägger han 0,5 dl pumpakärnor och 0,25 dl mandlar eller cashewnötter.
På morgonen lägger han pumpakärnor, cashew eller mandlar på gröten. För att gröten skall vara ännu mer hälsosam och godare tillsätter han färsk frukt (efter säsong) eller bär, torkade aprikoser skurna i små bitar, ibland lite aroniasylt eller äpplemos, båda hemmalagade förstås. Lite kanel höjer både smaken och nyttigheten.
Dyrt vatten med kemikalier
Det tog lite tid att välja rätt ”mjölk” till gröten. Vanlig komjölk använder vi bara till kaffe så jag kollade alternativen. Tyvärr, efter att ha kollat butiksvarianter av sojadryck, havredryck och mandeldryck ratade jag samtliga. Bara dyrt vatten med en hel del kemikalier i.
Alpro Soya Oryginal skall enligt producenten vara ”full av nyttigheter från växtriket, som högkvalitativa sojabönor som malts och blandats för att skapa en härligt len och krämig dryck”. Låter bra men påståendet är långt ifrån en sanning. Drycken består av följande ingredienser: sojabas (vatten, skalade sojabönor (8%)), socker, kalciumkarbonat, surhetsreglerande medel (kaliumfosfater), havssalt, stabiliseringsmedel (gellangummi), arom, vitaminer (B2, B12, D2)***.
Kort sagt i produkten finns det minimalt med sojabönor däremot finns tillsatt socker och diverse olika kemikalier. ”Dess subtila smak av sötma ger en bra start på dagen” kommer från helt vanligt socker. ”En källa till högvärdigt protein” enligt producenten, men i 1 dl dryck finns 3 g proteiner. Tillsatta vitaminer finns i mikroskopiska mängder. Exempelvis rekommenderar Livsmedelsverket 20 µg vitamin D för en vuxen per dag. Alpro Soya innehåller 0.75 µg i 1 dl. Motsvarande för B 2 och B 12. Allt som allt á 21 – 25 kronor per liter!
Mandeldrycken Alpro är både dyrare och sämre. I drycken ingår: vatten, socker, mandel (2,3%), trikalciumfosfat, havssalt, stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, gellangummi), emulgeringsmedel (lecitiner (solros)), vitaminer (B2, B12, E, D2). Ca 34 kronor per liter. Makalöst högt pris för 2.5 procent mandlar, diverse kemikalier, socker och mikroskopiska mängder av tillsatta vitaminer!
Havredrycken Oatly är något bättre men fortfarande dyrt. Består av följande ingredienser: vatten, havre 10%, rapsolja, mineraler (kalciumkarbonat, kalciumfosfater, kaliumjodid), salt, vitaminer (D2, riboflavin, B12). Endast 10 procent havre, resten vatten, några E medel och minimalt med tillsatta vitaminer. Pris: ca 25 kronor per liter.
Istället gör Björn egen havre- och kokosmjölk

Naturligtvis på motsvarande sätt kan man själv också göra mandelmjölk.
Björns havremjölk
Blanda 1,5 dl malda havregryn (skålen till höger) och 7.5 dl kallt vatten. Pris per liter under 1.50 kronor (1 kg havregryn kostar ca 15 kronor).
Björns kokosmjölk

Blanda 1,5 dl mald kokos (skålen till vänster) och 7,5 dl kokande vatten (bilden till höger). Pris per liter under 4 kronor (1 kg riven kokos kostar ca 80 kronor).
Mandelmjölk kan man förstås göra på motsvarande sätt: mal mandel, ärna blötlagd först och blanda med vatten. Pris per liter ca 3 kronor. 1 kg mandel kostar ca 150 kronor och 2.5 procent mandel väger ca 20 gram. Pris per liter mandelmjölk blir ca 4 kronor.
Visserligen måste Björn mala såväl havregryn som kokosflingor och måste röra runt drycken innan han använder den, för att havremjöl och mald kokos hamnar nere i behållaren, men han slipper socker och kemikalier samt priset är en bråkdel av butikspriset. Det går fort att mala havregryn och kokos i en köksassistent, 1 kg på några minuter och dessa räcker flera veckor.
* Många brukar säga mjölk fast korrekt namn är dryck.
** Havre är i sig själv glutenfri, men kan kontamineras av andra sädesslag vid skörd, transport eller malning, så endast havre som inte kommer i kontakt med andra sädesslag anges vara glutenfri. Är man glutenintolerant kan man naturligtvis köpa glutenfria havregryn.
*** Eftersom vi inte äter kött tar vi ändå extra B vitaminer och naturligtvis D vitamin.