top of page

Grillad fylld paprika


Färggrann och smakfull rätt, färsen går att variera i all oändlighet efter den egna smaken, kreativiteten och innehållet i kylskåpet. Rätten förekommer i många olika länder med eller utan kött. Mitt recept är vegetariskt.


Behagligt mätt blir man efter två, max tre paprikor, så det behövs knappast fler rätter till lunch eller enkel middag. Naturligtvis sallad med en god dressing till förrätt höjer nyttigheten och upplevelsen.


Fylld paprika

(6 stycken – så många får plats i min form)

5 dl matkorn eller matvete

1 stor gul lök

200 g feta

500 g champinjoner

2-3 msk rapsolja till stekning

1 msk blandade kryddor (provensalska med lite gurkmeja och svartpeppar)

2-3 vitlöksklyftor


Gör så här:

1 Koka gryn. Jag gör det ofta en dag i förväg.

2 Skala och hacka lök.

3 Tvätta och skiva champinjoner.

4 Stek champinjoner och lök i rapsolja.

5 Hacka feta.

6 Lägg gryn och feta i stekpannan med de stekta champinjonerna. Pressa vitlöken och tillsätt kryddorna. Blanda väl och stek 5-10 minuter.

7 Skär av överdelen och rensa paprikor (spara överdelen).

8 Fyll grynblandningen i paprikorna. Lägg på överdelen.

9 Ugnsbaka i 200 grader ca 25-30 minuter, tills de får fin färg.

Blir det lite fyllning över kan man lägga den mellan paprikorna. Det är svårt att pricka en exakt mängd fyllning, eftersom paprikorna kan vara olika stora.

Jag blandar mina favorit ingredienser och kryddar med min favorit kryddblandning. Naturligtvis istället för korngryn går det bra att använda matvete, råris eller svartris. Man kan använda vilken svamp som helst, speciellt på hösten, när det finns gott om svamp i skogen.


Nackdelen med fyllda paprikor är att det tar en del tid att förbereda rätten. Därmed brukar jag göra två formar på en gång.


Eftersom i rätten ingår ganska mycket feta brukar jag inte salta.

bottom of page