top of page

Grovt knäckebröd – gott och enkeltMitt motto i köket är följande: det skall vara gott, snabbt, enkelt och hälsosamt. Dessutom ekonomiskt. Mitt hemma bakade knäckebröd uppfyller samtliga punkter.

Bland det första jag fick smaka i 70-talets Sverige var sötlimpa med extrasaltat Bregott. Har ni också smakat på den kombinationen? Ni kanske även gillar den? Klart, de flesta gillar det som de har blivit vana vid under barndomen. Jag är uppvuxen på riktigt surt surdegsbröd och syrat kål. Mycket hälsosam mat som en typisk svensk kan få tarmvred och mardrömmar av.

Med min polska gom och smak lyckades jag inte få ner sötlimpan och överhuvudtaget något annat sött vetebröd. Däremot redan vid första tuggan blev jag förtjust i knäckebröd. Min stora favorit, grovt Wasa Sport, knaprade jag på varje dag (när alla andra åt sötlimpa). Sedan dess har jag ätit många ton knäcke och testat nya sorter allteftersom Wasa fick kreativa konkurrenter som försökte överträffa varandra. Tyvärr, norskt, grovt knäckebröd, min nyaste favorit kostar uppåt 200 sek per kg så det blir dyrt i längden med tanke på hur mycket jag knaprar...


Hembakat bröd är både gott och billigare, så jag började kolla olika recept. Tyvärr, har jag inte ens testat något för det verkade krångligt och arbetsamt. Kavla tunna skivor med bakpapper emellan kan jag inte, har inte ens en kavel. Nix, inget för mig. Det skall vara enkelt och snabbt. Något sådant recept fann jag inte så till slut uppfann jag mitt eget. För att spara jobb och disk brukar jag baka tre plåtar åt gången. För att spara miljön och pengar brukar jag använda silikon bakplåtspapper. Vanligt bakpapper går alldeles för lätt sönder när jag har bråttom.

Brödet är riktigt gott, går snabbt att baka, kostar mycket mindre än fabriksbakat. Det finns dock ett litet krux: för att slippa risken att brödet blir bränt måste jag ha koll och flytta runt plåtarna i ugnen. Jag har visserligen varmluftsugn, men det hjälper inte med tre plåtar inne samtidigt.


Grovt knäckebröd

3 långpannor, 48 bitar

7 dl havregryn

5 dl blandade kärnor (linfrö, pumpa-, solroskärnor, sesam)

1,5 dl kokos

2 dl salta jordnötter

1 dl hirs (eller vetekli)

4 dl grovt rågmjöl

1,5-2 tsk salt

1,5 dl rapsolja

ca 12 dl hett vatten (jag använder delvis kikärtsspad om jag har)

Totalt skall det vara 19 dl av de torra ingredienserna. Däremot går det bra att variera andelar av olika kärnor/ nötter.

1 Sätt ugnen på 175 grader

2 Blanda de torra ingredienserna.

3 Tillsätt rapsolja och vatten. Rör om väl.

4 Bred ut smeten med en degskrapa (eller plastspade) och släta ut så gott det går.

5 Grädda i 175 grader ca 30 minuter, sedan i 150 tills brödet blir helt torrt och hårt (ca 20-30 min).

När brödet har varit 10-15 minuter i ugnen skär lätt smeten på varje plåt i16 delar med en degsporre, för att lättare bryta det färdiga brödet. Brödet kan bli bränt ganska lätt, så kolla ofta. Låt svalna innan du bryter i bitar. Färdigt!Förvara brödet i en plåtburkar eller plastaskar. I teori håller brödet i flera månader. I verkligheten blir det uppätet, i alla fall hos oss, på några dagar.Comments


bottom of page