top of page

Grovt långpannebröd med knapriga kanter

Uppdaterat: 5 dec. 2022



ca 20 bitar, 15 minuter förberedelser och 55 minuter i ugnen.


För alla som gillar fröer, knapriga kanter och tuggmotstånd. För alla som vill ha färskt, grovt, hembakat bröd men minimalt med arbete. Nyttigt, enkelt, snabbt att baka, perfekt om många skall vara med. Dessutom karaktärsprövande - svårt att låta bli nästa smörgås...

Ingredienser

1 l fil

1 dl havregryn

2 dl vetemjöl

4,5 dl grovt rågmjöl

1 dl jordnötter

1,5 dl solroskärnor

0,5 dl malda linfrön

0,5 dl pumpafrön

0,5 dl rapsolja

4 tsk bikarbonat

1 rågad tsk salt


Gör så här:


1 Sätt ugnen på 200 grader.

2 Blanda de torra ingredienserna.

3 Häll i fil och rapsolja, blanda med en slev. Degen skall vara ganska klibbig.

4 Smörj en långpanna ca 32x42 cm med margarin (eller använd silikon- alt. bakpapper).

5 Häll i degen, släta till med en slickepott. Strö lite pumpa- och solroskärnor över.


Grädda i 200 grader 20 minuter. Sänk värmen till 180 grader. Grädda ytterligare 35 minuter. Låt kallna på ett galler utan att täcka över. Gillar du inte knapriga kanter – täck brödet med en duk.


Det går bra att byta ut olika ingredienser (vetemjöl mot dinkel, jordnötter mot valnötter, pumpakärnor mot solroskärnor eller malda linfrön mot hela). Det skall dock vara 13 dl torra ingredienser.


Perfekt att frysa – om det blir någon bit över (sällan). Gillar du långpannebrödet testa också mitt recept på grovt knäckebröd https://www.levsunt.se/post/grovt-kn%C3%A4ckebr%C3%B6d-gott-och-enkelt


bottom of page