top of page

Hälsa i kvadrat och kubik Del 2 Du kan själv rena din kropp, så här gör du!


Serotonin är en signalsubstans som höjer humöret, känslan av nöjdhet, bidrar till att reglera sömn, stämning, belöningssystem, inlärning, minne samt mildrar stress och ångest. Serotonin bildas till över 90 procent i mag-tarmsystemet och är beroende av en god tarmflora. Vill du bli gladare och må bättre ät mer prebiotisk mat. Samtidigt stärker du ditt immunsystem och blir friskare.

Varje människa är uppbyggd av ca 40 biljoner celler och bär på lika många bakterier, har forskare från Karolinska Institutet räknat fram. 80 procent av bakterierna, 1-2 kg, finns i tarmsystemet. I tarmfloran finns hundratals olika bakteriearter, varav vissa är probiotiska/goda.

Probiotika är levande mikroorganismer, lite enklare förklarat, goda bakterier som finns i tarmarna och som hjälper till att bevara tarmflorans balans. Tarmfloran är mycket viktig för matsmältning och många andra processer bl.a. sänker inflammationer och höjer immunförsvaret. Ju bättre tarmflora, ju fler goda bakterier och mindre dåliga, desto bättre är det. Prebiotika är näring till dessa bakterier som gillar framför allt fermentarade produkter.


En äkta hälsokick...


... får vi under två veckor varje år på ett hälsohem i norra Polen. Grönsaksfasta med endast prebiotisk kost, många föreläsningar om allt möjligt som har med hälsa att göra och mycket motion är en fantastisk investering i sig själv. Goda och mycket pigga vänner tipsade oss om stället och i år är vi här för fjärde gången!

Dagen börjar kl. 07.00 med en uppvärmning ute på ett stor plan i mitten av anläggningen, inför en stavgångspromenad på 7,5 km före frukosten. Sista sträckan är en rejäl uppförsbacke och promenaden överstiger 10000 steg.

Frukosten består av ett glas färskpressad juice (morot, grape eller liknande), tre olika sallader gjorda på råa grönsaker, varma grönsaker, en frukt och syrad rödbetsdricka. Lunch och middag liknar varandra. Det ingår två gröna juicer av pressade grönsaker, sallader på råa grönsaker, grönsakssoppor och olika grönsaksrätter. Allt är mycket ekologiskt, fräscht, nyrivet, nypressat, vackert upplagt och gott. Av kryddor är gurkmeja med svart peppar, vitlök, pepparrot och äppelvinäger tillåtna. Till nästan varje måltid ingår syrat kål, ibland syrad gurka och saft från syrat kål. Goda bakterier i våra tarmar jublar och frodas. De dåliga bakterierna svälts ut och minskar.


Det är viktigt att äta i rätt ordning: börja med juicer, äta kalla grönsaker först, sedan varma. Mellan måltiderna får man dricka vatten, grönt te och örtteer. Kaffe och svart te är bannlyst, förresten allt annat än grönsaker och någon enstaka frukt också. Det vi får äta skall dessutom ha lågt GI index, med andra ord urvalet är inte vidare brett. Konstigt nog är maten faktiskt riktigt god, vackert dekorerad, personalen oerhört trevlig och stämningen mycket positiv.


Detox = kroppens självrening


Syftet med den prebiotiska grönsaksfastan är att avgifta kroppen och skapa de bästa förutsättningarna för att kroppen skall kunna reparera sig själv. https://www.levsunt.se/post/h%C3%A4lsa-i-kvadrat-och-kubik-framf%C3%B6r-allt-f%C3%B6r-oss-%C3%A4ldre-del-1 Detox renar kroppen och ger en extra energiinjektion också i själen. Eftersom syftet är att avgifta kroppen och stimulera autofagiprocessen är kaloriintaget begränsat till 800 kkalorier per dag och bara från vissa grönsaker och bär. Eftersom många av gästerna har för högt sockervärde får vi bara en frukt per dag. Samtidigt är portionerna väl tilltagna, grönsaksmängden ansenlig, så hungrig går man inte från matsalen.

Dr Ewa Dabrowska, läkare och forskare som för 30 år sedan, hjälpte till att starta stället och som fortfarande föreläser och tar emot patienter här förklarade fenomenet. När kroppen får alla näringsämnen som den behöver blir man inte hungrig längre. Tvärtom när kroppen saknar viktiga näringsämnen, vitaminer eller mineraler, producerar hjärnan hungerhormoner i förhoppning om att mer mat skall ge kroppen det den behöver.


Man får sota för sina synder...


Avgiftning är ingen angenäm upplevelse. Alla får vi i oss en hel del gifter från mat, vatten, luft, olika kemikalier vi använder till vardags samt som vi producerar själva för att hantera stress. Vi är vana vid att äta en alltför stor mängd socker, salt, äta hårt processad mat, dricka för mycket kaffe, energidrycker och alkohol. För att inte glömma rökare och snusare. Toxiner samlas i kroppen och orsakar många olika sjukdomar och besvär, såväl fysiska som psykiska. Två veckor med grönsaksfasta och fysiska aktiviteter sätter igång kroppens egen reningsprocess.

De mest förgiftade får mest besvär. Allt från sprängande huvudvärk, ont i hela kroppen (inklusive håret har jag hört någon klaga), enorm trötthet, lös eller tvärtom trög mage till yrsel och rastlöshet. Vissa får besvär med sina tidigare skador, gamla ärr kan tillfälligt svullna och bli illröda, ett blåmärke kan uppstå där ett annat blåmärke fanns för länge sedan. Besvären försvinner efter några dagar och kroppen börjar läka.


men får fantastiskt resultat


Helt fantastiskt att reningsprocessen är så snabb. De flesta efter två veckor blir smalare (ca 5 procent av kroppsvikten, framför allt magfett försvinner), känner sig mycket piggare och gladare, får avsevärt bättre värden, slutar helt eller minskar läkemedelsmängden. Svåra fall behöver 6 veckor innan de får sina blodkärl rena och mjuka igen, blir av med diabetes 2, astma, atopiskt eksem, högt blodtryck. Huden blir mjukare och fräschare, små hudskavanker försvinner, naglar blir starka och håret glänser.

Skulle jag inte ha sett allt detta med mina egna ögon och fått höra från de andra gästerna skulle jag inte tro på att kroppen fortfarande har en enorm förmåga att läka sig själv även när vi blir 60 plus. Naturligtvis tar det längre tid när man är äldre men det fortfarande går att förbättra både sin fysiska och psykiska hälsa på ett riktigt enkelt sätt så snabbt dessutom.


Själv har jag inga besvär utöver trötthet under de första 2-3 dagarna. Inför den första vistelsen trodde jag att utan kaffe, bröd, gryn och choklad skulle det bli svårt att klara mig. I Golubie fungerar det utmärkt. Förmodligen beror det på en annan miljö långt ifrån frestelser och rätt inställning från början. Men även jag ser att kroppsrening tillför mig enorm energi och jag känner mig minst 10-15 år yngre. Mitt immunförsvar blir ännu bättre så resten av året blir jag inte ens förkyld, när andra får covid-19 eller influensa.

Detox kan man självklart göra själv hemma genom att läsa på, planera måltiderna och förbereda dem. Det gäller att planera och skaffa syrade grönsaker. https://www.levsunt.se/post/surk%C3%A5l-%C3%A4kta-delikatess-f%C3%B6r-tarmbakterier Det kräver en del jobb men är billigt och resultatet överstiger förväntan. Är det flera personer som vill avgifta sig tillsammans blir det mycket enklare med matlagning och man kan peppa upp varandra. Klart, hemma, är det svårare att låta bli kaffe och annat som finns i kylskåpet och skafferiet. Det behövs stark karaktär, så jag är glad att jag har möjligheten att göra det i Golubie. Men med tanke på resultatet är grönsaksfasta verkligen värt allt besvär.


bottom of page