top of page

Hälsa i kvadrat och kubik framför allt för oss äldre! Del 1


Kroppen har en fantastisk förmåga att reparera sig själv även för oss äldre. Autofagi* är kroppens självsaneringsprocess som möjliggör nedbrytning och återvinning av avvikande celler och cellernas beståndsdelar. Autofagi aktiveras genom fasta. Samtidigt stimulerar fasta tillväxthormon som sätter igång produktion av nya, friska celler. Kort sagt kroppen genomgår en förnyelseprocess.


Ett exempel på kroppens fantastiska förmåga att reparera sig själv satt bredvid mig vid matbordet förra veckan. Mannen, 85 år gammal, tillsammans med sin fru har kommit till den polska hälsoanläggningen för 23:e gången.


Under våra två veckor i Golubie, som orten heter, brukar jag gå på föreläsningar. Den mest intressanta har en läkare, dr Dabrowska, som ansvarar för hälsoupplägg på stället. Hon både föreläser och tar emot patienter. Efter föreläsningen kom mannen med en jätte blomsterbukett fram till henne och tackade för sitt nya liv. Doktorn, mycket rörd, bad honom att berätta för oss andra om sitt case.

Två decennier tidigare, levde mannen ett vanligt liv, visst med fel mat och stress men inte värre än andra (hans egen beskrivning) men som resulterade i en tredje hjärtinfarkt. Genom ett under överlevde han, men ingen läkare ville operera honom. En röntgenbild visade att ett stort kranskärl i hans hjärta (den vänstra bilden på hjärtat) hade blivit fullständigt täppt. Helt desperat letade både han och hans fru efter någon som skulle kunna hjälpa honom. Till slut kom de till detta hälsohem. Dagens stora anläggning, var fortfarande ganska nystartad och mycket liten då. Dr Dabrowska, allmänläkare och forskare, tittade på bilder på hans hjärta men var ytterst tveksam. I brist på bättre alternativ bestämde sig paret att stanna här ändå under 4 veckor.


Kroppens eget bypass


Grönsaksfasta med bara grönsaksjuicer den första veckan, sedan tre måltider med ca 800 kkalorier per dag, promenader, korta och långsamma i början, så småningom fler behandlingar (massage och liknande) och alltmer fysisk aktivitet började göra sitt. Mannen kände sig bättre och bättre och stannade på hälsohemmet 6 veckor. Väl hemma, ordentligt skrämd av sina tidigare erfarenheter, fortsatte han med en ny, mycket mer hälsosam livsstil. Så småningom bildade hans hjärta eget bypass**. Just dessa bilder visade dr Dabrowska under föreläsningen.


Sedan dess hade paret kommit till hälsoanläggningen varje år fast de egentligen inte behöver göra det längre för att de lever mycket hälsosamt.

Förra veckan satt paret bredvid oss i matsalen, så nyfiken som jag alltid är, ställde jag ett helt batteri med frågor till både honom och hans fru. Mannen, pigg och rörlig traskar glatt på långa stavpromenader varje dag.


Synnerligen skeptisk till reklam vill jag helst se själv eller höra vittnesbörd från någon som har egna erfarenheter och inte säljer något samtidigt. Historien är för mig helt fascinerande och samtidigt ett bevis på kroppens fenomenala förmåga att bota sig själv. Även för äldre och riktigt sjuka. Många som kommer hit är 60 plus och har samlat på sig en hel läkarbok av olika sjukdomar och symptom.


Också vid tidigare besök här har jag sett och hört en hel del intressanta berättelser från andra gäster. En man med stora psoriasis utslag kliade mest hela tiden på underarmarna och på huvudet. I slutet av andra veckan slutade han klia. Hans hud blev blekt rosa och höll på att läka. En kvinna som inte kunde röra sin högra hand i början, efter flera, hör och häpna, blodigel behandlingar kunde hantera både gaffel och sked samt röra på alla fingrar. Personer med allvarligt diabetes 2 efter flera veckors vistelse kunde leva utan läkemedel och andra med hjärt- och kärlsjukdomar fick avsevärt bättre värden.

Fasta stimulerar kroppens förnyelse process


Naturligtvis finns det vetenskapliga förklaringar till processen. Autofagi har varit ett känt fenomen i över 50 år men först Yoshinori Ohsumis, som för sina upptäckter 2016 fick Nobelpris i fysiologi/ medicin kunde klarlägga dess betydelse.


Det intressanta är att dr Dabrowska var på rätt spår redan för närmare 30 år sedan. Frustrerad att hon fick många patienter som inte blev tillräckligt bättre med mediciner började hon leta efter andra behandlingsmetoder. Inspiration fick hon från Ukraina där man traditionellt använde fasta som en hälsokur. Framför allt patienter, med olika övervikts relaterade sjukdomar, fick endast dricka vatten med lite mineraler, och många av dem blev avsevärt bättre. Efter att ha sett resultatet började hon testa på egen hand, med mycket dokumentation och ännu mer sökande efter förklaringar.

Mannen med tre hjärtinfarkter var bland de första patienterna på anläggningen. Sedan dess har det blivit tusentals andra. Allt eftersom blev det en hälsoanläggning med inriktning på grönsaksfasta med prebiotisk mat samt en massa andra behandlingar.

Ju äldre vi blir desto fler toxiner samlar vi på i kroppen. Gamla, dåligt fungerande celler ackumuleras, orsakar åldrande och påskyndar eller rentav orsakar olika sjukdomar. Eftersom kroppen är smart och fungerar på ett hållbart och resurssnålt sätt har den en egen mekanism för att avlägsna gamla celler eller celldelar (organeller, proteiner och cellmembran) och återvinna aminosyror. Gamla celler transporteras bort och nya celler växer ut. Processen pågår hela tiden men den kan påskyndas av fasta.

Fasta sätter igång autofagi och stimulerar produktion av stamceller och tillväxthormoner som aktiverar kroppens produktion av nya celler.


Fasta kan låta ganska drastiskt men vi får faktiskt en hel massa mat, framför allt prebiotisk. Förvånansvärt hur många olika rätter, kalla och varma man kan göra av grönsaker och hur stor matvolym det blir. Mer om detta kan du läsa i nästa inlägg.

* Autofagi betyder äta sig själv (från grekiska auto = själv och phagein = att äta) och är kroppens mekanism för att bli av med alla trasiga celldelar (organeller, proteiner och cellmembran) när de inte längre fungerar väl.


** Bilden på mannens hjärta kommer från dr Dabrowska presentation. På vänstra fotot syns att kranskärl är helt täppt, på högra syns med nya blodkärl.


Comments


bottom of page