top of page

Kirskål, hälsosamt, ekologiskt, gratis och gott!

Uppdaterat: 20 apr. 2023


Kirskål (kers) är ett av Sveriges vanligaste ogräs. Dessutom är det hälsosamt (innehåller en stor mängd C och A vitamin, järn, kalcium, kisel, magnesium, zink och klorofyll), närodlat (växer mest överallt), ekologiskt (frodas utan minsta gödsel och bekämpningsmedel) och gratis (inflationsfritt). Helt fantastiskt på alla sätt.

Inspirationen och receptet till wokat kirskål kommer från Carl, 8 år. Intresset för odlingar och trädgårdsarbete har han efter sin mamma, min yngsta dotter. Intresset för hälsosam mat kommer förmodligen med några gener från hans mormor... Kreativiteten är helt hans egen.

Häromdagen var Carl ute med sin kompis och lekte. Tomten är stor och gränsar till ett grönområde där Carl hittade kirskål och killarna plockade en hel del. De tänkte först att laga kirskålssoppa. Efter tips från sin mamma (min kreativa och hälsosamma dotter) ändrade Carl planerna och valde att steka kirskålet. Med mycket olja (rapsolja förstås för

att den är mest hälsosam att steka i), mycket vitlök och kryddor blev rätten riktigt god.

Ekologisk, hälsosam, billig, purfärsk och klimatvänlig dessutom.


Mycket stolt berättade Carl om sin kreativa maträtt när han var på besök hos oss. - En sådan bra idé – tyckte jag. - Mycket olja skall du hälla i mormor – instruerade han mig – och mycket vitlök.

Nästa dag plockade Björn och jag två påsar kirskål. Det tog en stund för vi ville ha riktigt späda och fräscha blad. Naturligtvis valde vi ett plockställe långt ifrån bilvägar i utkanten till Hördalens reservat. Utöver frisk luft i en vacker omgivning fick vi en del lårträning när vi satt på huk.


Jag tog mycket olja, vitlök och kryddor och rätten blev ännu godare än vi hade trott. Riktigt delikat och smakfull.


Kirskål kan man dessutom använda direkt i sallader (som spenat), pajer, soppor och pestoliknande såser (använd kirskål istället för basilika).

Kirskål är ett äkta fynd! Dessutom växer den mest överallt och passar till många olika rätter. Finns det någon annan grönsak som uppfyller så många kriterier? Så nästa gång istället för att klaga på att ogräset sprider sig överallt var glad och ta vara på fyndet.


Stekt kirskål

ca 800 g kirskål (helst fräscha och späda blad)

5-6 vitlöksklyftor

rapsolja att steka i

kryddsalt

Skölj kirskålet (använd gärna salladsslunga). Klipp eller hacka i mindre bitar. Hacka vitlöken. Stek kirskålet tillsammans med vitlöken i en ganska stor stekpanna, tills kålet känns mjukt. Krydda i slutet av stekningen. Kirskålet krymper mycket under stekningen.

Commentaires


bottom of page