top of page

Helt underbart men begränsat hälsosamt


Så brukar vi alla ha det på semestern. Det är jätteskönt med semester som många väntar på i 11 månader. Sol, bad, segling, uteserveringar, glass och mycket fika. Baden-baden och en bra bok. Långa kvällar med grill, vin, öl och smarriga efterrätter i trevligt sällskap. Just vad många svenskar drömmer om hela året.


Det är lätt att slappna av alldeles för mycket. Ju längre man sitter vid matbordet, desto mer äter man. Ju mindre man rör sig desto mindre känner man för att hålla igång. Och ännu värre, ju äldre man blir desto svårare blir det att komma i form igen.


Det är mina tråkiga erfarenheter. Vår sommar börjar redan i mitten av maj, när vi åker till sommarstugan i Polen, och den pågår till en bit in i oktober. Underbart och … ganska passivt. Åtminstone jämfört med aktivitetsnivån i Sverige. Varje år tar det flera månader av svett och träningsvärk att komma i form när vi kommer hem igen. Därför försöker vi röra oss så mycket det går och äta hyfsat hälsosamt när vi är i sommarstugan.


Möjligheterna till träning är ganska begränsade

I brist på en gympasal, en alldeles för ojämn gräsmatta för att ha gympa på och stengolv på terrassen gör vi det som fungerar. Vi cyklar och promenerar med stavar. Sandiga skogsvägar är sköna att cykla på. Fika i cykelkorgen höjer upplevelsen. Eftersom skogen är ett naturreservat är ingången försedd med bommar som utestänger biltrafik och... är perfekta för armhävningar. Bara fuskarmhävningar, eftersom vi står i vinkel mot bommarna, men 120 sådana per dag känns ändå bra. På vår cykelrunda finns också ett utegym där vi brukar stanna en stund. Ambitiöst ger jag mig på den maskin som jag är sämst på och går ut på att lyfta sin egen vikt med bara armarna. Efter bara fem lyft känns mina armar som spaghetti. För svaga armar i förhållande till vikten, är den trista sanningen. Fyra veckor senare, med vila emellan, kommer jag upp till 45 lyft.


Stavpromenader med vikter på handleder och vrister tar vi också, så länge det är hyfsat svalt. Jag har 0,5 kg per handled och 0,75 kg per vrist. När temperaturen går upp byter vi till strandpromenader i lös sand. Skönt att känna sanden mellan tårna men fort går det inte, men det blir bra träning för fötter och ben.


Björn, mer ambitiös och morgonpigg, börjar med sin aktivitet redan före frukosten. Med en matta på stengolvet och Fit On i mobilen tränar han en kvart varje dag. Fit On är en app för träningssugna med synnerligen bra ledare, upplägg och uppsjö av gratis program.


Trots flera timmar daglig rörelse, väl hemma, inser vi att en del olika muskler blir tränade men inte alls samma som vi använder på jympa, spinning eller styrketräning.


Maten blir också annorlunda

Att bo på sommaren i ett litet fiskesamhälle innebär ett fantastiskt utbud på färsk, stekt och varmrökt fisk, grönsaker och frukt. Stånd med jordgubbar, odlade blåbär, hallon och körsbär finns mest överallt. Priserna är ganska ok (jättebra på jordgubbar, så där på annat). Dessutom, för de lite mer företagsamma, går det att köpa ägg från höns som pickar på gården, lokalt producerad honung, viltsvinskorv, viltsvinsskinka och liknande delikatesser. Utmärkt.


Dessvärre finns det många små bagerier med inte bara jättegott bröd utan dessutom med en uppsjö av purfärska smarriga kakor, bullar och bakelser, mängder med större och mindre restauranger, barer, caféer och kiosker med massor av rätter, grillade baguetter med fyllning, piroger och pannkakor med olika fyllningar, nygräddade våfflor, handgjord glass och allt annat som kreativa kockar och bagare kan bara komma på för att locka sugna turister. Allt snyggt upplagt, färgglatt och doftar förföriskt.


När Jonathan var 3 år gammal och tillsammans med sina föräldrar besökte oss på den polska kusten hade vi till middag en varmrökt lax forell, direkt från pinnen i rökningsskåpet. Jonathan tyckte att den var synnerligen god och åt bara den. - Hur kan du äta sååå mycket? – undrade hans mamma. - Jag bara matar in den – svarade han.

Huvud på spiken! Det är lätt att ”mata in” alldeles för mycket mat och äta mer på en dag än hemma på tre. Första gången man är här går ögonen i kors och smaklökarna jobbar på övertid.


Eftersom Björn och jag har haft stugan i många år, är vi mer luttrade, fast den första veckan är alltid svårast. Trots att köket i stugan är minimal brukar jag laga hemma det mesta av maten. Jag köper endast säsongsgrönsaker och frukt, helst lokalt producerade, viltsvinsskinka, etc. Gärna delikatesser men helst hälsosamma samtidigt.

Vackert väder och långa dagar lockar alla att vara sociala och att tillbringa mer tid utomhus vilket resulterar i att det blir fika flera gånger dagligen. Min strategi går ut på att äta så mycket vattenmelon och jordgubbar, eller annan frukt, att jag inte orkar något annat. Ok, mörk choklad, också synnerligen god orkar jag alltid, men bara köper choklad med minst 77 procent kakao eller 70 procent kakao och en massa nötter.


Sommaren är underbar


Men betydligt svårare att leva hälsosamt. Regelbunden träning försöker vi att ersätta med annan form av rörelse så gott det går. De flesta av dagarna rör vi oss ute 3-4 timmar även om både kondition och styrka sjunker till botten i brist på spinning och styrketräning.

Maten är också svårare att laga och variera utan induktions spis, ugn, hushållsassistent och alla andra prylar som jag använder hemma. För att inte nämna alla lockelser. Det gäller att tänka till när vi handlar och välja nyttiga ingredienser. Med kylen full av fräscha grönsaker och råvaror minskar frestelsen att äta fel saker och för alldeles mycket.


Eftersom de flesta som jobbar tar ut några veckors semester blir livsstilen då inte lika viktig. Extra viktigt att behålla sunda vanor är det för oss pensionärer som har semester året om. Björns och min sommar varar nästan fem månader så det gäller att tänka till.


Sommaren är helt underbar men det är lätt att slappna av alldeles för mycket. Ju äldre man blir desto svårare blir det att komma i form igen. Det är mina trista erfarenheter. Så vi försöker att både äta upp kakan och ha den kvar...


bottom of page