Hemmagjord färskost med olika användningsområden

Färskost är ett av de vanligaste påläggen i Polen och i ett flertal andra länder i östra Europa. Även i de minsta livsmedelsbutikerna finns flera olika sorters färskost att välja emellan. I en stor hypermarket kanske uppåt hundra i olika konsistenser, från helt släta och krämiga till ganska kompakta och gryniga i massor av olika smaker, från söta (vanilj-, jordgubb-, blåbärssmak) till kryddiga (pepparrots-, vitlöks-, paprika-, dill-, gräslök-, lök-, svampsmak) för att nämna några av de vanligaste. Dessutom använder polacker färskost till att baka kakor, piroger, steka plättar, som fyllning till pannkakor, gör olika sorters efterrätter samt diverse andra maträtter.
När jag flyttade till Sverige för över 40 år sedan fanns inte ens Keso (för övrigt ingen höjdare för polska smaklökar). En påläst polsk väninna lärde mig lite ”kökskemi” och förklarade hur färskost blir till. Den gör man bäst av fil som först måste frysas ner eller värmas upp för att ostmassan skall kunna separeras från vasslen.
Färskost recept
(ca 250 g färskost och 7,5 dl vassle)
1l fil
salt och kryddor som du gillar att smaksätta ostmassan med: peppar, chili, provensalska kryddor, pepparrot, vitlök, oliver, soltorkade tomater, basilika, lök eller gräslök
1. Frys filen minst 12 timmar och tina upp den.
2. Sila vasslen genom en tät bomullsduk eller kaffefilter i ca 12 timmar. Krama ut den sista vasslen för hand. Samla upp ostmassan i en skål.
3. Krydda med salt och andra kryddor efter egen smak.

Jag använder durkslag med en bomullsduk i. Durkslaget hänger jag över en plastbehållare för att samla upp vasslen som rinner igenom duken. Ostmassan blir kvar i duken. Mina favoritkryddor är salt med paprikapulver +
provensalska kryddor + basilika, eller med pepparrot + gräslök eller småhackad lök.

Frysa filen är mycket enklare än att värma upp den. Vid uppvärmning finns risk att massan blir för torr. Jag brukar ha ett paket fil liggande i frysen som jag tinar upp när jag vill göra färskost.
Färskost smakar gott på surdegsbröd, som dipp till morots- eller gurkstavar, till ostbricka (gott med flera olika smaker), olika förrätter eller som tilltugg med kex.
Filmjölk kostar ca 14 kronor per liter och ger 250 gram (ca 56 kr/kg) färskost samt 7,5 dl vassle. Vassle använder jag när jag steker pannkakor (byter ut mot hälften av mjölken) eller bakar bröd. Vassle innehåller vitamin B2, B12, fosfor och kalcium.