top of page

Jättegod salladsdressing som håller i flera veckor

Uppdaterat: 13 juli 2023Riktigt god dressing avsevärt höjer smaken på en sallad. Gillar man sallad och inte har tid (eller lust) att göra dressing varje dag går det att göra dressing i en stor burk, förvara i kylen och ta fram när man vill. Visserligen är dressingen inte riktigt färsk med smakar som om den hade varit det.

Salladsälskare som jag är äter jag ofta sallad till både lunch och även till middag. Ingredienserna varierar in i oändlighet så salladen blir aldrig tråkig. Det går snabbt att skära och lägga grönsakerna i en stor skål. Oftast ingår råriven morot, rödlök, paprika, salladskål, små tomater, chili, ibland äpple, spenat eller ruccola, vidare en massa groddar och lite feta ost. Dessutom matkorn, matvete, svart ris, stekta kikärtor, falafel eller liknande.


En god sallad behöver också dressing. Köpdressing kommer inte i fråga. Den är varken god eller hälsosam eftersom det ingår en massa kemikalier. Riktigt god dressing skall vara hemmagjord och hälsosam och just sådan vill jag ha. Göra dressing två gånger per dag är inget som jag vill lägga tid på, det finns mycket annat roligare som jag hellre sysslar med (exempelvis skriva blogg). Därför har jag testat att göra dressing som håller flera veckor, i kylen förstås. När salladen är nästan färdig häller jag på 2-3 matskedar balsamvinäger och lika mycket dressing. Gillar man svagare dressing kan man ta en del balsamvinäger och två delar dressing. Sedan blandar jag väl allt som redan är i skålen. Det går bra att lägga i pressad eller hackad vitlök och hackad chili eller chilipulver.


Dressing som håller i flera veckor

i kylen, förstås

Eftersom till dressing kan man använda glasburkar i olika storlekar beräknar jag ingredienserna per 2 dl olja.

2 dl olja*

1 msk dijon senap

1 msk honung

1 dl provensalska kryddor**


Blanda alla ingredienserna i en glasburk. Sätt på lock och förvara i kylen.

* jag använder linfröolja, för det innehåller massor av omega 3 men den är relativt dyr. Det går bra att använda kallpressad rapsolja eller extra virgin olivolja.

** jag brukar tillsätta 0,5 dl gurkmeja och 0.25 dl mald svartpeppar på 4 dl provensalska kryddor. Gurkmeja är mycket nyttig, förebygger cancer, stärker immunförsvar, mm. Gurkmeja skall vara blandad med svartpeppar för att vara mest hälsosam.

Salladen blir fräsch, mycket god och jag sparar tid genom att använda färdig dressing. Även om du inte äter sallad varje dag kan det vara en bra idé att ha en burk med dressing i kylskåpet. Lite råkost på kvällen, några salladsblad med några bitar gurka, tomat och paprika smakar mycket godare med god dressing som är riktigt nyttig dessutom och smakar som färsk. Testa själv!
Kommentare


bottom of page