top of page

Knaprig rabarberpaj med yoghurtsås


Med Björns rabarber odling blev det som med en ketchup flaska. Först kom inget, sedan kom inget, till slut kom allt på en gång. Efter flera magra år har två odlingslådor blivit överfulla av rabarber. Eftersom det kommer nya blad hela tiden är stjälkarna perfekt saftiga och mycket goda.


Naturligtvis tar jag vara på all rabarber. För omväxlings skull efter rabarberkaka, rabarbermuffins och rabarberplättar https://www.levsunt.se/post/rabarberpl%C3%A4ttar-som-sm%C3%A4lter-i-munnen blev det en rabarberpaj. Knaprig, mycket god (sötsyrlig), enkel och snabb att laga. Dessutom hälsosam. Med många nyttiga ingredienser kan man ta en extra stor bit med gott samvete. Yoghurtsåsen höjer både upplevelsen och nyttigheten.

Rabarberpaj

(en pajform 28 cm diameter)

400 g rabarber

0,5 dl rapsolja

0,5 dl sirap

0,5 dl mjölk

1 msk potatismjöl

2,5 dl havregryn

0,5 dl vetemjöl

1 dl socker

2 dl kärnor och nötter*

1 tsk bikarbonat


Gör så här:

1 Rensa och skär rabarber i tunna skivor. Lägg i en pajform.

2 Strö över 1 msk potatismjöl och 2 msk socker.

3 Häll upp rapsolja, mjölk och sirap i en kastrull, värm upp under omrörning.

4 Blanda de torra ingredienserna.

5 Häll blandningen i kastrullen med rapsolja, mjölk och sirap. Blanda väl.

6 Klicka blandningen över rabarbern.

7 Grädda i 200 grader 5 minuter, sedan i 175 grader 15 minuter till.


För att minska risken att pajen blir bränd, vilket händer lätt, ställ formen på nedersta falsen och kolla emellanåt. Jag brukar servera pajen med yoghurtsås, men glass eller vaniljsås går också utmärkt.


Yoghurtsås

2 dl grekisk yoghurt

ca 0,5 dl rinnande honung

1 tsk vaniljsocker

Blanda och servera till rabarberpajen.


*Jag använder hackade naturella jordnötter, ca 0,75 dl, pumpakärnor, solroskärnor och sesam.


Comments


bottom of page