top of page

Knaprig, välsmakande och hälsosam...


är kålsalladen med mögelost. Salladsälskare som jag är äter minst en väl tilltagen sallad varje dag. Grönsaker varierar efter säsong och utbud i butiker. Tidigt på sommaren är färsk vitkål i olika blandningar min favorit, förmodligen inkodad i mina polska gener.


Vitkål är den vanligaste grönsaken i centrala Europa. Den är lätt att odla, förvara och syra. Det finns många sätt att tillaga den både rå, kokt, stekt och ugnsbakad. Färsk vitkål har många fördelar https://www.levsunt.se/post/krispig-och-supernyttig-sommarsallad


Den annorlunda smaken kommer från blågrön mögelost. Den innehåller mjölksyrabakterier som är extra nyttiga för tarmbakterierna.


Mögelostarna kan klassificeras som halvfasta ostar som huvudsakligen mognar genom möglet som finns inuti dem. Blågröna mögelostar, tillverkas och mognar med några få säregna undantag generellt på samma sätt.


Möglet växer som ådror genom osten vilket beror på tillverkningsprocessen: en del av det blågröna möglet odlas på brödbitar tills de är helt täckta med mögel. Det mögliga brödet torkas, finmals och blandas med vätska till en mögelkräm. Därefter injiceras mögel krämen i den omogna osten med en grov spruta. När den växer grenar svampen ut sig mer eller mindre djupt och fint beroende på ostmassa strukturen. Beroende på sorten genomborras ostmassan upprepade gånger under mognadstiden med långa, tjocka nålar för att tillåta mer syre att tränga in i den och därmed främja ytterligare svamptillväxt. Låter inte vidare aptitligt, kanske. Bättre att inte veta hur mögelosten tillverkas? Mycket nyttig är det i alla fall tack vare mjölksyrabakterierna.


Färsk vitkålssallad med mögelost


En portion för mig, dvs. en hungrig salladsälskare

200-300 g färsk vitkål

1 avokado

100 g mögelost (ex. blåmögelost Danablu)

1 dl saltade jordnötter eller saltade cashew

1 liten rödlök

1 liten Västerås gurka eller ca 6 cm vanlig

1 litet äpple eller 0,5 stort

1 dl svart ris


Dressing

3 msk balsamvinäger

5 msk linfröolja, kallpressad rapsolja eller olivolja

0,5 dl provencalska kryddor, 1 msk gurkmeja 1 tsk mald svartpeppar

1 tsk dijonsenap

1 tsk honung

1 vitlöksklyfta


Gör så här:

1 Koka svart ris.

2 Pressa vitlöken, blanda alla ingredienserna till dressingen.

3 Hacka vitkål, lök, gurka, äpple, avokado, blanda i en skål.

4 Häll på dressingen och rör om.

5 Lägg svart ris ovanpå.

6 Smula mögelosten över salladen och toppa med nötterna.

Istället för svart ris går det bra att använda matvete eller matkorn. Jag brukar koka flera deciliter gryn och förvara i kylskåpet. Det går bra att frysa alla slags gryn också. Passar till många sallader och andra rätter.bottom of page