top of page

Korngryn - välsmakande och nyttigt


Genom att byta pasta mot gryn, exempelvis från korn, några gånger under månaden kan man på ett enkelt sätt förbättra sin kosthållning. Korngryn innehåller mycket fibrer, vitaminer, mineraler samt betaglukan som sänker LDL, är prebiotisk (utmärkt för tarmbakterier) och dessutom riktigt gott. https://www.levsunt.se/post/10-steg-f%C3%B6r-att-st%C3%A4rka-immunsystem


Pasta förutom att den innehåller mycket kolhydrater är dessvärre synnerligen näringsfattig. Inte konstigt, eftersom pasta är gjord av vetemjöl och vatten, vanligtvis durumvetemjöl som innehåller mycket gluten. 100 g pasta ger ca 2 procent av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen. Dessutom har den ganska högt GI värde, 40-60. https://www.levsunt.se/post/fulla-av-enzymer-och-antioxidanter-myyyycket-n%C3%A4rodlade-dessutom-synnerligen-billiga

En statistisk svensk äter dock ca 14 kg pasta per år. Pasta rätter har spridit sig under de senaste åren framför allt bland bland yngre som både gillar smaken och vill äta mer trendiga rätter och bland föräldrar. Pasta är förstås snabb och lätt att laga, barn lär sig tidigt att gilla pasta med ketchup, korv eller såser så det är en icke kontroversiell rätt hos många familjer.

Smaken skall man inte diskutera, så jag gör inte det heller. Däremot påpeka att när det gäller nyttigheten så finns det utmärkta ersättare till pasta som har många fördelar och som passar till eller i många olika rätter.


Korngryn - gammalt och välsmakande sädesslag med lite nötaktig smak

Det finns många olika sorter gryn i olika färger, former och smaker. Min favorit är korngryn som är ett gammalt och välsmakande sädesslag med lite nötaktig smak. I butiker finns det flera sorter korngryn (skillnaden är behandlingen av grynen): hela korngryn, klippta korngryn och pärlgryn.


Korn är prebiotisk eftersom det innehåller mycket betaglukan. Utöver att betaglukan främjar tillväxten av bra bakterier i tarmen binder betaglukan LDL (det negativa kolesterolet) i tarmen och hindrar det för att hamna i blodet. Korn innehåller mycket vattenlösliga fibrer därmed förbättrar metabolism och förbättrar matsmältningssystem, renar kroppen från gifter.

Det finns stora kornodlingar i Polen så korngryn är ofta importerat därifrån (står ofta ”peczak” på förpackningen, på polska ”hela korngryn”). Hela korngryn är minst bearbetade, mycket nyttiga och enligt experterna speciellt rekommenderade för personer med ledgångsreumatism, fetma, förstoppning, högt blodtryck och hjärtproblem, diabetes 2, blodbrist. Grynen innehåller mycket fibrer (17 procent), 8 procent proteiner, en del vitaminer B1, B2, B6, E och K samt mineraler: magnesium, zink, selen, mangan och koppar. Peczak har ganska lågt GI värde, ca 25. Det innebär att kolhydrater löses upp långsamt och glukosen under lång tid försörjer celler med energi. Efter lunch eller middag med peczak är man mätt i flera timmar och blir knappast sugen på godis eller någon annat tilltugg. Den långa mättnadskänslan minskar stress och oro, det är lättare att koncentrera sig och fokusera på arbetsuppgifterna.


100 gram korngryn innehåller lika mycket kalorier som 100 g potatis, ca 120 och något mindre än pasta (130 kalorier) är dock mer mättande.


Peczak är de minst bearbetade grynen där endast ytterskalet är borttaget, är den nyttigaste och samtidigt den godaste med bra tuggmotstånd. Den finns att köpa endast i vissa livsmedelsaffärer eller on line. Andra sorters korngryn är mer bearbetade, dock fortfarande goda och nyttiga. Korngryn säljs också klippta i småbitar samt klippta och polerade. Fördelen är kortare koktid.

Jag tycker mycket om peczak och äter den flera gånger per vecka. Det extra roliga är att även barnbarnen håller med mig. För några dagar sedan skulle jag och pojkarna äta middag tillsammans hemma hos dem. - Killar, det blir köttbullar, kokt broccoli och råa grönsaker. Vad vill ni ha till? Det finns spaghetti, vit ris och peczak – sade jag. - Mormor, peczak – Erik, 6år, var snabbast (brukar vara mest hungrig). - Peczak tack - ropade Simon 10 år. - Peczak så klart – meddelade Jonathan 13 år. - Men mormor, varför frågar du? – fortsatte Jonathan – du sa själv att peczak är mest nyttigt.


Hmmm, det var intressanta svar, bättre än vad förväntade mig. Visst brukar jag prata om hälsosam mat, men blev uppriktigt glad att killarna uppenbarligen lyssnar.


Jag använder korngryn i eller till många olika rätter. Korngryn med lite örtsalt och smör, sesamolja eller jordnötssmör på passar perfekt till grönsaker och kött eller fisk. Alternativt häller jag 1-1.5 dl korngryn ovanpå min sallad (receptet kommer ut så småningom). Korngryn smakar gott både varma (nykokt eller uppvärmd) och kalla till sallad. Nedkylda korngryn är mer probiotiska och perfekt näring för de goda tarmbakterierna.

Testa gärna. Grynen kan ersätta ris eller pasta i de flesta av rätterna. Passar utmärkt till soppa och sallad. Vill du korta av koktiden blötlägg grynen 1-2 timmar innan du skall koka dem.


* GI mäter hur snabbt och länge blodsockernivån påverkas efter att man ätit ett visst livsmedel jämfört med vitt bröd eller glukos. Ett högt GI innebär att blodsockret stiger snabbt. Ett långsamt upptag av kolhydrater leder till en långsammare blodsockerhöjning, vilket dämpar insulinpåslaget efter en måltid. Det bidrar till att hålla blodsockret på en jämn nivå mellan måltider och till hälsosammare fettomsättning och blodfettsnivåer.


bottom of page