top of page

Krämig laxsoppa med härlig smak


Soppan är krämig, mättande, nyttig och helt underbar i smaken. Det är jag som är ”Chef de Cuisine” och det är jag som har skapat receptet. Ok, Kristina lade sig i och tipsade mig om vad jag skulle ta bort och lägga till. Allt eftersom blev soppan bara godare och godare. Nu är den fulländad så ni kan få receptet. Voila!

Matlagning har jag aldrig haft intresse för. Det blev alltid någon annan som lagade maten, mamma, bambatanter, kokerskor, pizzabagaren eller ICA köket. När jag för en gång skull testade att laga torsksoppa med mycket sambal oelek blev den helt oätbar och hamnade i slasken. Jag gjorde allt enligt anvisningarna men det blev bara några trista torskbitar simmande runt i buljong som brann i munnen av all sambal oelek.


Kristina kollade receptet och skakade på huvudet. Det fanns inte en enda ingrediens som föll henne i smaken... Men det var för många år sedan. Sedan dess har fisksoppan blivit helt annorlunda, riktigt delikat och dessutom hälsosam.

Lax innehåller mycket selen, vitamin B3 (niacin), B6, B12 och fosfor. Dessutom 100 g lax innehåller 12 mikrogram D-vitamin, mer än dagsbehovet (10 mikrogram).

Enligt det svenska forskningsinstitutet RISE innehåller odlad lax mycket låga halter av tungmetaller och att nivåerna för dioxiner och PCB ligger långt under gränsvärdena. Halterna av dessa har minskat i takt med att andelen fiskmjöl och fiskolja i fodret sjunkit.

I recept för fisksoppa brukar fiskbuljong ingå. Buljong vanligtvis innehåller väldigt mycket salt, ca 60 g per 100 g, palmolja, modifierad stärkelse, aromer, syra, konserveringsmedel, socker och jästextrakt. Kort sagt en massa tillsatser som inte är vidare nyttiga. Därmed använder jag bara salt och torkade kryddor.

Jag brukar laga soppan i en 3 liters järngryta, med det går bra med en annan stor kastrull. Soppan räcker till 4 personer som huvudrätt. Vi brukar börja med en mindre förrätt och ha dessert efteråt. Ta gärna en paus innan desserten kommer på bordet, laxsoppan är mättande.

Ingredienser (för 4 personer)

400-450 g lax (jag köper frusna bitar och tinar upp i förväg)

5 dl 10% turkisk youghurt (alternativt creme fraiche)

400 gram krossade tomater

170 gram kräftstjärtar med lake

500 gram räkor med skal (måste skalas, är mycket godare än färdigskalade)

1medelstor purjolök, alternativt en medelstor gul lök

3-5 klyftor vitlök

Dill (en "kruka")

2 stora morötter

1 palsternacka

1 tsk salt

3 tsk provencalska kryddor

Gör så här:

  1. Skala och skär morötterna och palsternackan i 2 cm tärningar. Lägg i grytan.

  2. Häll i vatten så att de endast täcks till 1/3, Koka upp och sedan koka på lägre värme i 10 minuter.

  3. Skär laxen i ca 2 cm kuber. Lägg i grytan.

  4. Häll i yoghurten, krossade tomaterna, laken från kräftstjärtarna, dillen, purjolöken skuren i bitar (alternativt finhackad gul lök), pressa i vitlöken samt laxbitarna skurna i cm stora bitar.

  5. Låt sjuda i 15 minuter.

  6. Tillsätt salt och provencalska kryddor.

  7. Skala räkorna och lägg i.

  8. Lägg i kräftstjärtarna.

  9. Låt soppan bli riktigt varm.

Det går bra att göra soppan redan dagen innan den skall serveras. I så fall, lägg i kräftstjärtar och räkor först på serveringsdagen, strax innan soppan skall värmas upp så gästerna kan börja njuta av måltiden därefter.


Commentaires


bottom of page