top of page

Krämig svampsås


Skogen är full av svamp. Kantareller, Karl Johan, smörsoppar, brunsoppar och många andra växer mest överallt. För alla osäkra plockare finns det utmärkta appar med bilder, noggranna beskrivningar och även videofilmer av olika arter. Efter ett par timmar i skogen blir korgen full.


Det är mycket gott man kan tillaga med svamp, beroende på mängden som man lyckas plocka och smaken: svampsmörgås, stekt svamp, svamprisotto eller svampsås.

Receptet på svampsås har jag uppfunnit själv och svampsåsen är precis som jag tycker en maträtt ska vara: supergod, hälsosam samt enkel och snabb att göra.


Krämig svampsås


2 liter svamp (blandad)

1 stor lök

ca 3 msk rapsolja

1 förpackning kokosmjölk (4 dl)

3 msk malda linfrö (eller 3 msk havremjöl) för tjockare konsistens

salt, peppar


Gör så här:


1 Skala och hacka löken. Fräs i rapsolja.

2 Rensa och hacka svamp.

3 Lägg svampen i stekpannan, stek på ganska hög värme ca 15-20 minuter.

4 Häll i kokosmjölk, linfrö (eller havremjöl), salt och peppar.

5 Låt puttra under lock ca 10 min till.

Svampsås passar perfekt till ris, matvete, pasta, matkorn eller grönsaksbiffar.

Comments


bottom of page