top of page

Läckra morotsmuffins med kokos glasyr



Jag gillar att baka kakor och min familj att äta det som jag bakar. Eftersom Björn och jag har fika minst två gånger per dag (och vid riktigt uselt väder ibland tre) vill jag att kakorna utöver att vara goda, läckra eller smarriga dessutom skall vara hyfsat nyttiga. Därmed anpassar jag de recept som jag använder och testar fram egna. Vanligtvis minskar jag mängden av ohälsosamma ingredienser genom att byta ut mot bättre varianter och adderar fler nyttiga.

Morotsmuffins är både riktigt goda och ganska hälsosamma, åtminstone jämfört med vanliga muffins. Genom att tillsätta mycket morötter och byta ut en del vetemjöl mot havremjöl kan jag avsevärt minska sockermängden och muffinsen är både lite fuktiga, fluffiga och söta.

Morotsmuffins 22 stycken

3 ägg

2.5 dl socker

5 dl vetemjöl

2 dl havremjöl (eller mandelmjöl)

2 dl rapsolja

1 dl kokos

3.5 dl mjölk

4 tsk bikarbonat

3 dl finrivna morötter

finrivet skal från 1 apelsin


Glasyr

0.5 dl rapsolja

0.75 dl socker

1 ägg

1 dl mjölk

1 msk havremjöl (går bra med vetemjöl också)

2 dl kokos

Gör så här:


1 Vispa ägg och socker

2 Tillsätt mjöl, olja, bikarbonat, mjölk, kokos och apelsinskal. Vispa en stund till.

3 Tillsätt rårivna morötter. Blanda väl.


4 Fyll smeten i muffinsformar. Tänk på att de jäser en del.

5 Grädda i 200 grader i mitten av ugnen 20 minuter.

6 Blanda alla ingredienserna till glasyr i en kastrull på svag

värme under omrörning.

7 Låt sjuda upp.

8 Ta ut muffinsen och lägg på glasyr.

9 Grädda ca 5 minuter till i 200 grader eller tills glasyren fått fin färg.


Muffins går utmärkt att frysa. Kan ligga i kylskåpet ett par dagar. Mikra gärna 20 sek per muffin om de har varit i kylen.







bottom of page