top of page

Lära barnen äta grönsaker och fruktGillar inte dina barn grönsaker eller frukt? Det gjorde inte mina barnbarn heller, men det var lääänge sedan. Det finns ett enkelt och roligt sätt att få kidsen träna upp sina smaklökar. Ideén heter Food Art och mängder av inspiration finns på Pinterest.Mina barnbarn gillar paprika, kål, morötter, broccoli, små tomater, gräslök, groddar, ärtor, rödbetor, majs, nötter, bananer, kiwi, clementiner och en hel del andra hälsosamma produkter.


För några år sedan åt de frivilligt bara gurka. Smakproverna hjälpte inget vidare. Inte trugande heller.


Först när vi tittade på bilder med Food Art ökade deras ”konstintresse”. De insåg att av olika grönsaksbitar, frukter och andra livsmedelsprodukter kunde de själva skapa kreativa alster, allt från blommor och djur till blodtörstiga monster och de blev sugna på att sätta igång.


Jag skar upp grönsaks- och fruktbitar och lade upp på en stor bricka tillsammans med nötter, popcorn, russin (behövs för ögon), ostbitar och vad jag då kom på. Killarna kunde själva välja vad de skulle göra och av vad. Den enda regeln var att allt som de använde till skapelsen måste de äta upp.


Konstigt nog, efter att jag tog bilder, knaprade de i sig allt med god aptit. Uppenbarligen ett grönsaksmonster smakar mycket godare än vanliga lunch grönsaker. Måltiden tog sin tid men det blev en synnerligen uppskattad aktivitet, med fantastiska resultat.


Fast jag borde ha förvarnat föräldrarna...


Stolt över sin kreativitet, hemma vid middag gjorde Erik en grönsaks mask. - Lek inte med maten – sa hans pappa utan att titta. - Det är inte ”lek med mat” det heter Food Art - svarade 4-åringen förvånad över pappans ignorans. (Hans pappa är ingen konstnär precis utan ingenjör...).


Comments


bottom of page