Lika proteinrika som kött, läckra, kostar 2.50 sek för 2 dl
Uppdaterat: 9 mars

Namnet till trots är kikärtor i verkligheten inga ärtor* utan garbanzo bönor som har odlats i flera tusen år i Indien, Pakistan, Mellanöstern och södra Europa. De växer på buskar med hängande, uppblåsta baljor med 1-2 kikärtor i varje. Beroende på sorten kan kikärtor variera i storlek och smak. Det är värt att testa olika sorter/ varumärken.
100 g torra kikärtor** innehåller 21 g protein (kyckling har 22-27 g, nöt och fläskkött ca 22 g), 10g kostfiber, 7 mg järn, 800g kalium, lite B6 vitamin, vitamin E och K samt en hel del antioxidanter. Protein är av den bästa sorten eftersom den innehåller samtliga 9 viktiga aminosyror. Med det höga protein innehållet kan kikärtor väl ersätta kött dessutom vara nyttigare. Utöver proteiner innehåller kött en hel del mättat fett och kolesterol vilket inte är hälsosamt.
Fibrer som kikärtor innehåller är vattenlösliga, bildar gel-liknande material och är speciellt bra för tarmarna. Kikärtor reglerar blodsockret under 11-14 timmar och är därmed perfekta för diabetiker och de som riskerar att få diabetes 2. Dessutom minskar de mängden av LDL (det negativa kolesterolet).
Nyttigast och billigast är att köpa torkade kikärtor, blötlägga och koka själv. Kikärtor bör sköljas och blötläggas i 10-12 timmar om man skall använda dem råa. De kan blötläggas i något kortare tid, 8 timmar, om de skall kokas. 1 dl torkade kikärtor väger 80 g och ger ca 3 dl kokta. Torra kikärtor (Eldorado, 800 gram) kostar 30 kronor och ger 24 dl kokta. 2 dl kikärtor kostar 2.50 kr. Tillsammans med 2-3 dl grönsaker kokta eller wokade blir de flesta mätta. Hälsosamt, gott och riktigt billigt!
Kikärtor säljs också konserverade och färdigkokta. Även konserverade kikärtor på burk eller färdigkokta har nästan lika bra näringsvärde.
Det extra praktiska är att vätskan efter blötläggningen är också full av nyttigheter och perfekt i många rätter. Jag använder spadet i pannkakssmet, soppor samt i bröd, både mjukt och hårt.
Kikärtor är också invandrare...
...inte bara jag. De är mycket populära i stora delar av världen, till exempel Asien och Mellanöstern. Till Sverige importeras de från framför allt Turkiet. På senare år har allt fler svenskar upptäckt produkter gjorda av kikärtor som hummus och falafel. Våra vänner från Syrien, Libanon, Iran mm är experter på kikärtsrätter. Från dem lärde jag mig att göra hummus och steka falafel.
100 gram kikärtor ger 333 kalorier men är mycket mättande och ger en behaglig mättnadskänsla. I tjocktarmen fermenterar kikärtorna och ökar frisättningen av mättnadshormoner. Förmodligen därför reglerar de aptiten och man känner mindre sug efter socker och godis. Kikärtor reglerar aptiten och innehåller en unik uppsättning antioxidanter som bland annat skyddar hjärta, lungor och nervsystem.
Min favorit böna
Mitt första möte med kikärtor var för 20 år sedan, på en restaurang i Warszawa. Jag beställde fisk och grönsaker. Dessutom fick jag portion knapriga, mycket goda, små kulor serverade på en liten stekpanna. Ett par goda vänner som jag var tillsammans med förklarade att kulorna hette ”ciecierzyca” och att det har varit en vanlig böna som man åt i Polen på landet. Namnet sade mig absolut ingenting, aldrig hört det förut. Beskrivning på Wikipedia inte heller. Bönan var helt obekant, men den skulle minsann hamna på min egen stekpanna snart också bestämde jag mig för. Genom en polskt-svenskt ordlista lärde jag mig att de små kulorna heter kikärtor. Tillbaka i Sverige köpte jag en påse kikärtor, lade i blöt, kokade upp, stekte och kryddade. Bingo!
Sedan dess har det blivit många kilo kikärtor som jag har ätit. Allt eftersom lärde jag mig att kikärtor kan tillagas på många olika sätt. Mina favoriter är stekta kikärtor som jag strör på sallad, rostade i ugnen med kryddor på, hummus och falafel. Eftersom jag gillar grönsaker och äter stora mängder har jag också ”utvecklat” eller förstört (?) äkta falafel och blandar in en hel del rivna morötter, rödbetor eller andra rotfrukter. Jag har även köpt på IKEA speciella verktyg i två storlekar för att få falafel i perfekt form. Tyvärr, verktygen fungerar inte, åtminstone för mig, så jag rullar kulor och plattar till dem. Kikärtor passar också utmärkt i soppor och grytor.
Kikärtorna är även läckra i varma rätter istället för pasta. Lägg till olika såser och tillbehör. Alternativt ät kikärtorna kalla tillsammans med en smakrik olivolja och lite vinäger.
* Haha, engelsmän har ännu mer ”fel” namn på kikärtorna. Chickpeas (kikärtor) som på svenska betyder kyckling ärtor.
** 1 dl kokta kikärtor innehåller ca 6 gram protein