top of page

Maten ska vara god, fräsch, nyttig, billig, enkel, snabb att laga...


Maten ska vara riktigt god, m.a.o. de som äter skall tycka om den, fräsch, hälsosam, hemlagad, färgglad och med tuggmotstånd. Dessutom helst enkel, snabb att laga, billig, lagad på närproducerade säsongsgrönsaker, med ingredienser som fungerar till många olika rätter.


Maten skall innehålla en del nyttigt fett, fibrer, proteiner, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Den skall helst vara fri från onödiga ingredienser (smakförbättrare, aromämnen, förtjockningsmedel, konserveringsmedel, mm) och tomma kalorier (vitt mjöl, socker och sirap) eller innehålla så lite som möjligt.


Oj, det är en lång kravlista. Inte konstigt att få färdiga recept uppfyller mina kriterier. Några bra bidrag kommer från våra vänner från olika länder, asiatiska och arabiska framför allt. De har lärt mig att laga hummus, falafel, woka grönsaker, använda annorlunda kryddor och ingredienser samt en del annat som jag är mycket tacksam för. Majoriteten av recepten har jag dock antingen anpassat enligt min egen smak eller testat fram helt nya.

Byter ut och lägger till


Enklast är det att byta ut ingredienserna mot nyttigare. Istället för margarin använder jag rapsolja som har utmärkt fördelning av omega 3 och omega 6 (1:2 = helt strålande) och endast 7 procent mättat fett. 1 dl olja motsvarar 100 gram margarin i exempelvis mjuka kakor.


Jag brukar byta ut upp till hälften av vetemjölet mot havremjöl som är mycket nyttigare. Istället för att använda vetemjöl eller potatis som förtjockningsmedel i mixade soppor använder jag linser.


Självklart minskar jag sockermängden till nästan hälften i de flesta av bakverken. Ofta tillsätter jag rårivna morötter och torkat och malt apelsinskal som dels smaksätter kakan och dels ger den en fin, varm gul-orange färg.


Saltmängden minskar jag också avsevärt. För att maten skall smaka gott använder jag olika kryddor. Provensalska kryddor blandade med gurkmeja, svartpeppar, chili och söt paprika (en egen blandning) är mina favoriter.


Istället för olika buljongtärningar eller fonder (alldeles för mycket salt och kemikalier för min smak) till soppor eller såser brukar jag fräsa olika grönsaker med kryddor och mixa sedan.


Till många grönsaksrätter tillsätter jag jordnötter eller cashew och pumpa eller solroskärnor.


Vissa recept har tillkommit eftersom jag inte hade de rätta ingredienserna hemma och ersatte de med andra. Tidigare när jag bakade muffins jäste dessa fint och blev perfekta under bakningen. När de kallnade sjönk de till hälften. Först efter att jag ersatte bakpulver med bikarbonat behåller muffinsen exakt samma storlek och utseende som de hade i ugnen.

En lång erfarenhet


Vissa recept uppfann jag alldeles själv när det blev en hel del rester av olika slag. På den tiden fanns inte ens mikro, så alternativet var att steka eller gratinera.


Redan när mina döttrar var små och kylskåpet fullt av rester för att slippa slänga maten gjorde jag olika ”resträtter”. En av familjens favoriter var gjord på överblivna grönsaker, skurna i små bitar, med lök och köttrester stekta tillsammans med fullkornsris eller matvete i rapsolja med mycket kryddor, provensalska, söt paprika, gurkmeja och lite peppar. En annan – blev gratäng på resterna skurna i små bitar med kryddor och riven ost, också gamla skalkar.


På somrarna blir mjölken, åtminstone från Falköpings mejeri, sur redan efter några få dagar, långt före bäst före datum. För att slippa slänga den använder jag den till pannkakor, våfflor och nyligen till muffins. Konstigt nog samtliga blir godare med sur mjölk än med färsk.


Mina recept har tillkommit under många år allt eftersom. När jag flyttade till Sverige insåg jag att min polska gom har riktigt svårt för vissa maträtter och smak kombinationer. Då, var extra saltat Bregott på sötlimpa standard i de flesta av hemmen. Eftersom det fanns massor med salt och socker i de flesta produkterna och rätterna blev jag tvungen att leta efter andra alternativ lite varstans. Först på måfå, så småningom på ett mer strukturerat sätt.


Ibland och sedan allt oftare blev de justerade recepten bättre än originalen. Dessutom mycket nyttigare, snabbare att laga och mer varierande. Idag är min receptbok (i huvudet) tjockare än någonsin och jag mixtrar olika rätter snabbt och säkert. Bara för bloggen mäter jag noggrant ingredienserna och skriver ner vad jag gör.


Har du bra tips och idéer lägg gärna fram dessa på bloggens forum för att inspirera andra.


Comments


bottom of page