top of page

Mormors äppleplättarDet var MIN mormor som stekte äppleplättar till mig när jag var liten. Och liten var jag för över 60 år sedan... Sedan stekte min mamma äppleplättar till Karolina, Joanna, en dröse av deras kompisar och Alex, vår schäfer som konstigt nog älskade plättarna mest av all hund och icke hundmat. När jag kom hem från jobbet kände jag på lukten att det hade funnits plättar. Tyvärr, lukten var det enda som var kvar. Plättarna gick åt i samma takt som min mamma stekte dem.


Nu är det min tur att steka plättar åt fem killar i olika åldrar som uppskattar plättar i allra högsta grad och Björn förstås. Jag brukar ha med mig plättar eller pannkakor till mellanmål när jag åker på besök till min äldsta dotter. Det tog mig lite tid att lära pojkarna att börja säga hej först innan de ställde sin första fråga – Mormor, har du plättar med dig? Tidigare kom frågan om plättar före ”Hej mormor”. Inte svårt att gissa varför, trots att killarna är mycket väluppfostrade.


Så yes, plättarna är mycket populära, framför allt hos barn, vanligtvis hinner plättarna gå åt innan de vuxna kommer från jobbet...


Receptet är enkelt, kräver dock lite jobb och tid att steka så är det en perfekt mormors/ farmors rätt.

Äppleplättar

Ca 26 stycken

1 l filmjölk

5 dl havregryn

5 dl vetemjöl

2 ägg

1 msk kanel

3 msk malda linfrön (kan uteslutas, ta i så fall 0,5 dl havregryn till)

1 tsk bikarbonat

5 dl grovt rivet äpple

Rapsolja till stekning


Blanda samtliga ingredienser utom äpplen. Låt vila i ca en timme. Tillsätt äpplen. Hetta rapsolja i en stekpanna. Klicka plättsmeten och stek på ganska hög värme (jag får fyra plättar på en stekpanna och brukar steka samtidigt på två stekpannor).

När plätten blir gyllenbrun på undersidan vänd och stek på andra sidan. Beräkna några minuter per plättomgång.


Plättar är godast med lite florsocker (gärna blandad med lite kanel) ovanpå. Håller i kylen flera dagar. Går bra att frysa, om det blir några över.Comments


bottom of page