Snöfall och sneda situps

Istället för en morgonpromenad blev det ett snöskottspass ute. På natten kom en hel massa snö och det snöade vidare medan vi åt frukost och drack kaffe. Egentligen tänkte vi vänta på uppehåll men när vi insåg att någon morgonpromenad blir det inte tal om kände vi oss instängda eller snarare insnöade.
Snöplogen brukar komma först framåt kvällen. Dagens enda ”promenad” fick Björn när han med snön halvvägs vaderna tog sig fram till friggeboden för att hämta snöskovlar. Välförsedda med tre - satte vi igång. Visserligen tog det 50 minuter att skotta men det var faktiskt riktigt roligt. Dels var det oerhört vackert ute, med massor av snö på träden, buskarna och egentligen på allt. Dessutom trots att snön var blöt och tung var det fortfarande ett enkelt jobb.
Yes, alla skivstångspass och många andra har gjort ordentlig nytta. Dels har vi lärt oss lyftteknik. Det är viktigt att böja benen långt ner utan att knäna går fram för att inte belasta varken ryggar eller knän i onödan. Dels, uppenbarligen, har vi jobbat upp tillräckligt starka muskler på rätt ställen. https://www.levsunt.se/post/motionen-blir-viktigare-ju-%C3%A4ldre-vi-blir
Snöskottning innebär tunga sidolyft. Vid återkommande tunga sidolyft är det lätt att överbelasta ryggen vilket kan resultera i ryggskott och/ eller problem med knäna.
Dessutom kan man få rejäl träningsvärk. Rätt arbetsställning och muskler på rätt ställen förebygger de flesta problem.
Övning ger färdighet
Absolut. Både för kroppen och för hjärnan. Det är bra att veta hur kroppen är uppbyggd och hur ben, muskler och leder fungerar och samarbetar med varandra. Vet man inte det är det oerhört bra att lära sig vilken kroppsställning man skall ha vid olika tunga lyft och varför. När vi tränar att lyfta skivstång eller hantlar i grupp hör vi om och om igen samma glada tillrop från ledarna. Kort och koncist: bak med rumpan, ner med knäna, rak rygg och ett antal till. Till slut fastnar uppmaningarna på hårddisken i hjärnan. När jag tar snöskoveln i händerna ekar orden i mitt huvud...
Dessutom lär vi oss nyttan med sneda mag- och ryggmuskler och tränar dessa på varenda pass. Det finns många övningar som är bra för just sneda sidomuskler som


säkert långt ifrån alla känner till. Sneda situps, sneda rygglyft, sidoplanka, sidolyft med hantlar för att nämna de vanligaste. Utöver raka mag- och ryggmuskler behövs sneda mag- och ryggmuskler för att stärka och skydda ryggen samt förebygga ryggskador.
Tre till fyra pass per vecka gör underverk för hela kroppen, speciellt om man varierar mellan olika pass. Olika typer av pass fokuserar på kondition, styrka, uthållighet, balans, rörlighet och alla dessa behövs i vardagen, allt mer med åldern. https://www.levsunt.se/post/d%C3%A4rf%C3%B6r-g%C3%A5r-jag-p%C3%A5-spinning
Dessutom regelbunden fysisk aktivitet gör underverk för själen. Den frisätter endorfiner som stillar smärta och ger lyckokänslor. Den förbättrar motivation och självförtroende, reducerar stress och ångest, förebygger depression och har även bättre effekt på mild till medelsvår depression än antidepressiva mediciner. Träning och motion höjer och stabiliserar humöret, förbättrar sömnen och figuren. Vi blir gladare vid varje träningstillfälle. Man ångrar aldrig den aktivitet man har haft.
Trots att vår uppfart är väl dimensionerad för ett par mindre lastbilar som vi dessutom kan gå förbi har vi skottat med glädje och faktiskt utan ens träningsvärk. Förhoppningsvis kommer snöplogen och fixar vägen innan vi skall på intensiv jympa senare på eftermiddagen. Snöskottning var bara en ersättning för en morgonpromenad (fast egentligen för ett skivstångspass). Utöver att ha fått en snöfri uppfart kunde vi glädja oss att snöskottningen blev en enkel match och förmiddagskaffet smakade extra gott. Träning gör stor nytta!