top of page

Synnerligen läcker och dekorativ rätt

Uppdaterat: 19 sep. 2023


Grillade sötpotatisskivor är inte enbart smakfullt och färggrant, utan också en lätt och snabb rätt att tillaga. Oslagbar blandning av olika smaker: det lite söta (potatis), salta (feta) och något syrliga (tranbär).


Sötpotatis har blivit min favorit sedan jag åt den första gången. Senast vi handlade fanns sötpotatis på extrapris så vi köpte 6 stycken, kolossalt stora. Vanligtvis wokar jag sötpotatisen skuren i bitar och vi äter den med lite örtsalt på. Så gjorde jag med de fyra första. Två sista testade jag att grilla i ugnen med feta och tranbär på. Resultatet blev över förväntan. Rätten smalt i munnen och försvann i expressfart. Jag kommer att göra samma rätt många gånger till!


Det är lite svårt att skära sötpotatisen i hyfsat jämna skivor. Som tur är hjälpte min man till. Resten går enkelt och fort att fixa.


Sötpotatis med feta

(det blev en hel plåt)


2 stora sötpotatisar

100 g feta (gärna ganska mjuk)

Jordnötter och pumpakärnor, ca 2 dl

Syrliga torkade tranbär, ca 1 dl

Några blad basilika och ruccola

  1. Tvätta och skär sötpotatis i skivor ca 1 cm tjocka.

  2. Lägg på en oljad plåt och grilla 15-20 min i 180 grader, tills de blir nästan mjuka.

  3. Vänd på skivorna, lägg på varje flera bitar feta.

  4. Strö på hackade nötter, pumpakärnor och tranbär.

  5. Grilla ca 5 minuter till i 200 grader.

Dekorera med ruccolablad och basilika.

Det är gott att välja något syrliga tranbär för att potatisen är söt i sig, så det blir lite extra god brytning.


Sötpotatisskivor kan serveras som en förrätt eller huvudrätt. Sötpotatis är ganska kaloririk men mättande. Den innehåller mycket kalium, lite kalcium och magnesium. För övrigt är den inte alls en rotfrukt eller grönsak som man skulle kunna tro, utan en ört (nåja, botanik har aldrig varit min starka sida). Det finns över 100 sorter, troligen härstammar den från Sydamerika och odlas framför allt i Kina.

Comentarios


bottom of page