top of page

Tacksamhet och kunskap – vad blir det tillsammans?

Uppdaterat: 23 okt. 2022


I mitt fall blev det en hälsoinriktad blogg. Mest tacksam är jag för min härliga familj och för min utmärkta hälsa (och mycket annat också förstås). Jag känner mig lyckligt lottad och vill gärna dela med mig av det jag kan bäst.


Det är ingen slump att vi väljer att introducera bloggen på Thanksgiving helgen. Bloggen är mitt sätt att visa tacksamhet och samtidigt förhoppningsvis bidra till andras välmående. För några dagar sedan gjorde jag ett hälsotest och fick en skriftlig bekräftelse på att jag är helt frisk (så gott man kan bedöma från ett blodtest). Det är jag mycket tacksam för. Björn är också oerhört tacksam för sitt välmående, också bekräftat med ett hälsotest, om möjligt ännu mer än jag, eftersom han hade en del problem tidigare. Därmed vill vi gärna inspirera och motivera andra att leva mer hälsosamt.


Även om idén är min och jag skriver flest inlägg så gör Björn det svåraste och mest otacksamma jobbet som ingen tänker på när allt fungerar. Björn är bloggens IT tekniker och SEO ingenjör. Med ängelns tålamod lyckades han att få olika trilskande program fyllda av buggar från Wix och Simply att samarbeta och fungera. Det är jag extra tacksam för.

Thanksgiving kommer från en tradition som uppstod i 1600-talets England då bönderna tillsammans skulle tacka gud för årets skörd. Samma tradition uppstod i många andra kristna länder. Syftet med Thanksgiving idag är fortfarande att visa tacksamhet. Hela familjen samlas, äter speciell mat och berättar för andra om det som de är mest tacksamma för och som har inträffat under det gångna året. Det är vanligt att de välbärgade bidrar med pengar till matkassar som volontärer delar ut till fattiga familjer för att de också skall kunna fira helgen.


Det är en av de största helgerna i USA och jag önskar att den fanns i Sverige. Man behöver absolut inte vara religiös eller troende för att vara tacksam. Alla har något att vara tacksam för och de allra flesta har hur mycket som helst.

Frisk, lycklig och tacksam

Bakom min hälsa ligger en hel del arbete och desto mer kunskap. Naturligtvis är det avgörande att kunna omsätta teori i praktik. Som tur är har jag lyckats med det.

Ett stort intresse för sund livsstil har jag ärvt från min hjärtsjuka pappa. Tillsammans med honom plockade jag olika örter, blommor, och blad som vi sedan torkade och som pappa använde under året för att hålla familjen frisk. Vi drack pappas dekokter istället för att ta mediciner. Första gången jag fick antibiotika var i Sverige när jag hade halsfluss femton år senare.

Mitt intresse för hälsosam livsstil ökade allt eftersom jag fick diagnoser: hyperkolesterolemi och artros. Jag läste allt jag kom över om nyttig mat, rörelse och så småningom om personlig utveckling, psykisk- samt socialhälsa. Mina kunskaper testade jag först på mig själv, sedan på familjen, vänner och bekanta. Tidigare läste jag böcker och tidskrifter samt deltog i kurser. Sedan (enligt mig) ett geni Tim Berners-Lee uppfann internet och jag blev uppkopplad fick jag tillgång till många fler källor, såsom forskningsrapporter, vetenskapliga artiklar, poddar samt föreläsningar och tips från experter.

Som alla andra med ett specifikt intresseområde tycker jag mycket om att lära mig ännu mer och samtidigt dela min kunskap med andra. Därmed kom idén med blogg. Det är kul att skriva, illustrera med egna bilder och känna att kanske bloggen kan bidra till någon annans glädje och nytta och att ni som läser också blir lite friskare och mår bättre. Visst, det finns redan en uppsjö av information och inte minst bloggar om hälsosam livsstil. Om det finns utrymme för en blogg till får vi se så småningom. Jag är ödmjuk och lyssnar gärna på era synpunkter och förslag på inlägg som jag hoppas att ni skall framföra. Tycker du att bloggen är dålig säg det till oss. Tycker du att bloggen är bra – säg det till andra.


Det finns även utrymme för gästinlägg för de som vill bidra med eget kunnande i ämnet.


Tacksamhet är en superkraft


Tacksamhet är en dygd, heter ju talesättet. Det finns mycket forskning kring tacksamhet som visar att den är en riktig superkraft. Ju mer tacksamhet du känner desto större blir vinsterna. Enligt Robert Emmons, professor i psykologi vid University of California och ledande inom tacksamhetsforskning, ger tacksamhet en mängd fördelar både för vår fysiska och psykiska hälsa.

Lägre blodtryck, starkare immunförsvar, bättre sömn och självkänsla, mer styrka vid motgångar är bara några exempel. Studier visar också att tacksamma personer upplever mer glädje, optimism och lycka samt känner sig mer alerta och levande. De är mer hjälpsamma, medkännande och har lättare för att skapa nya relationer. Tacksamhet skapar energi, öppnar dörrar och sprider goda ringar på vattnet.

Hoppas att du också är tacksam och inte tar ditt liv för givet. Om, passa på, fundera och skriv en lång lista på allt du uppskattar. Läs den listan varje dag och må bättre och bättre.


bottom of page