top of page

Tomatsås – god, nyttig, snabb och enkelLykopen är en av de starkaste antioxidanterna och tomaterna är den viktigaste källan till lykopen. Lykopen är en karotenoid och har utmärkt preventiv effekt mot cancer (bröst-, matstrups- och prostatacancer) samt kardiovaskulära sjukdomar. Den motverkar dessutom inflammation och gör att kroppen åldras långsammare.


På vintern, eller snarare under en stor del av året, smakar tomater minimalt. De är fortfarande röda och fräscha men helt smaklösa. Ser fint ut i en sallad med en god dressing.


Krossade/ passerade tomater, smakar likadant åter om, och är en perfekt råvara att ha hemma som baskomponent i matlagningen. Passar utmärkt till sås och soppa. Eftersom tomaterna skördas mogna smakar ofta krossade eller passerade tomater desto bättre. Dessutom är de fortfarande mycket billiga.

Ganska intetsägande vintertomater tillsammans med krossade eller passerade blir smakfull och aromatisk sås som passar till olika maträtter.


Tomatsås (2-4 portioner)


4 tomater

1 stor lök

1 förpackning (380 gram) passerade eller krossade tomater

2-3 msk malda linfrön eller malda havregryn

2-3 msk rapsolja

salt, provensalska kryddor, lite gurkmeja och svart peppar, chiliflingor om du gillar


Gör så här:

1 Finhacka löken. Fräs i rapsoljan.

2 Hacka tomaterna. Lägg i stekpannan med lök i, låt småputtra 15 min.

3 Häll i krossade eller passerade tomater. Låt småputtra ytterligare 10 min. Häll i kryddor.

4 Häll i linfrön, rör runt och låt småputtra 5 min till.


Såsen passar till såväl pasta som olika gryn (vete- korn-, linser), också till grönsaksbiffar. Extra gott med lite hackad bladpersilja eller dill.bottom of page