top of page

Tryggare cykling för några tior


Kan du tänka dig att köra en bil utan backspegel och sidospeglar? Inte? Inte jag heller. Spegeln på cykeln gör samma nytta som backspegeln i bilen: möjliggör att kolla vad som händer bakom och åt sidan. Genom att kolla emellanåt i backspegeln kan jag se om någon vill cykla om mig och anpassa min placering på banan.

Att cykling är en perfekt aktivitet behöver jag knappast övertyga någon om. Hen som har uppfunnit cykeln måste ha varit ett geni, även om de första ex:n inte riktigt hade kommit upp i Grand Prix nivå... Alla som cyklar skulle jag vilja tipsa om några smarta prylar som Björn och jag har använt i flera år. Enkla, billiga som både höjer tryggheten och bekvämligheten vid cykling.


Den bästa prylen är en backspegel


Cykelbanor är ofta samtidigt gångbanor. Även om det är målad linje emellan håller sig inte alla på rätt sida om den. På gångbanor finns vuxna som antingen pratar med varandra eller lyssnar på något med lurar i öronen, barn och hundar. Innan jag cyklar om någon kollar jag först att ingen bakom mig samtidigt vill cykla om mig. När jag cyklar med barnbarnen kan jag se att de hänger med och inte skojar för mycket. Killarna gillar att visa cykelkonster för varandra, utan att se sig för. Jag brukar cykla först för att bestämma hastigheten, stanna vid korsningar e.t.c. och vill vara säker på att barnen gör det också. Speciellt när vi är flera personer som cyklar tillsammans efter varandra underlättar en backspegel extra mycket.

Dessutom Björn och jag cyklar ofta tillsammans. Är det ganska tomt på cykelbanan kan vi cykla bredvid varandra och prata. Ser vi i backspeglarna att en snabbcyklist vill cykla om, lägger sig Björn bakom mig.

Jag har testat många backspeglar under åren och ingen fungerade väl. De speglar som jag hade tidigare var fastsatta med en skruv i ett fäste som satt på styret. Efter några kilometer lossnade skruven, spegeln halkade ner och dinglade utan att göra någon som helst nytta. Helt värdelöst.

Speglar som vi använder sedan flera år tillbaka är iskruvade i kortänden på styret och därmed sitter ordentligt fast. Innan Björn köpte den första spegeln för att testa, kollade han att spegeln är försedd med en ordentlig expanderskruv och bedömde att skruven borde hålla fast. Speglarna sitter riktigt bra. Bara någon enstaka gång per år skruvar Björn åt fästena lite extra.

Sedan jag har börjat att använda spegeln har ett antal personer frågat mig om inköpsstället. Speglarna har vi köpt i Polen i en sportaffär som tillhör en stor, fransk kedja (Decathlon, det finns även en butik i Stockholm). Naturligtvis har vi försett våra cyklande vänner med speglar (en perfekt liten födelsedagspresent eller julklapp).

En tredelad gummisnodd till pakethållaren

Den andra prylen än en tredelad gummisnodd, fastsatt på pakethållaren. På pakethållaren brukar jag spänna fast allt som inte får plats i korgen. Tidigare använde jag flera vanliga, ganska tjocka och hårda gummisnoddar med stora krokar. Tyvärr är sådana svåra att fästa och brukar fastna i varandra. Den tredelade gummisnodden har bara två platta krokar och gör att det mesta sitter fast på cykeln. Jag spänner det som jag vill ha på pakethållaren genom att lyfta de olika gummibanden åt sidan. Den tredelade snodden går mycket snabbare att spänna och håller fast mycket bättre. Det går snabbt att trycka in en hopvirad jacka, en mindre matkasse, eller en ryggsäck. När jag sedan cyklar är risken minimal att det som jag fraktar skall halka ner åt sidan.

Gummisnodden fanns som tillbehör till min cykel som jag köpte för flera år sedan i Polen. Naturligtvis, efter att jag har testat cykelsnodden, har vi köpt nästan likadana, dock fanns bara tvådelade, till Björn och till våra cyklar i Sverige.

Både spegeln och cykelsnodden kostar några tior vardera, m.a.o. nästan ingenting och ökar säkerheten under cykling och minskar krångel.

Kanske en cykelkorg för män?

Om den sista prylen borde egentligen Björn uttala sig om, inte jag. För mig att ha en cykelkorg fastsatt framtill på cykelstyret är självklart. Jag har haft cykelkorgar så länge jag har haft cyklar. Däremot det tog Björn tid att ens vilja testa. Aldrig i livet skulle han kunna tänka sig att ha en cykelkorg på sin silvriga macho Crescent, korgen skulle väl förstöra hans image... Efter ett tag med ryggsäck gick har över till sidoväska på pakethållaren. Sidoväskor har förstås sina fördelar men är ganska krångliga att lägga saker i och ta ut. Jag lade det jag ville ha med mig i min cykelkorg och tog ut det på en sekund medan Björn fepplade med spännena på sidoväskan...

När vi köpte cyklar i Polen för att ha i sommarstugan tipsade jag honom om en cykelkorg. Han skulle testa om det var mer praktiskt än en sidoväska. Inga svenska bekanta skulle se honom och om han inte gillade korgen så var det bara att ta av den och ställa i förrådet.


Hör och häpna. Inte nog att Björn behöll cykelkorgen så köpte han också en till sin Crescent. Han tycker numera att en cykelkorg är så praktisk att det överväger image förlusten... Nästan alltid när vi cyklar har vi en hel del saker med oss, ofta fikakasse, dynor att sitta på, handduk och badkläder på sommaren, present till den vi skall besöka, etc. För att inte tala om all svamp som vi plockar i skogen, äpple som vi plockar hos grannarna, mjölk eller något annat som tar slut innan vi storhandlar nästa gång.

Du kan också för några tior öka säkerheten när du cyklar och underlätta frakten av det som du skall ha med dig. Nej, vi säljer inga cykeltillbehör, vet inte heller om och var man kan köpa sådana jag har skrivit om i Sverige. Kanske i en välsorterad online cykelbutik? I så fall kolla själv. Hittar du de rätta produkterna tipsa gärna andra om inköpsmöjligheten för tryggare och mer bekväm cykling.Comments


bottom of page