Utmattningssyndrom = plikttrogna perfektionistens problem

Av maximalt 54 poäng på KEDS testet som mäter graden av stress och utmattning fick Sanja 35 (redan 18 poäng indikerar hög stressnivå), vidare diagnos utmattnings syndrom och sjukskrivning i flera månader.
Sanja tycker att det inte är rättvist att hon, som nyligen fyllt 41, skall må dåligt, gå hemma och känna sig som en trött 100-åring. Redan som barn lärde hon sig att alltid jobba hårt och göra sitt bästa. I somras när vi träffade Sanja och hennes familj lekte livet fortfarande. Hon såg fram emot nya utmaningar, skulle byta jobb och bli vicebutikschef. Två synnerligen rara och ambitiösa barn, en snäll och trevlig man, många vänner och aktiviteter fyllde hennes liv. Några månader senare kom hon inte ur sängen på morgonen, bara låg kvar och tittade i taket. En sköterska på vårdcentralen tyckte att Sanja skulle göra KEDS test.
Sanja kom till Sverige för 9 år sedan från Serbien. Efter några få veckor började jobba för fullt och bygga upp sitt liv. Hon satte ribban högt: prestera på jobbet utan sjukskrivningar, ställa upp för arbetsgivaren, för sina kollegor och andra som behövde hjälp, sköta hemmet och barnen på bästa sätt, ha extraknäck på kvällarna för att ekonomin skulle gå ihop. Tiden räckte inte att ta hand om sig själv.
Diagnosen och sjukskrivningen blev något av en chock, som att hoppa av en karusell när den snurrar som snabbast. Det var dags att göra förändringar och börja prioritera sig själv. Psykologen var tydlig att en utmattad patient skall vila och omorganisera sitt liv för att kunna bli frisk igen. Det tycker Sanja är svårast att acceptera, just efter psykologens förklaring att hon blev utmattad för att hon jobbade för mycket.
Ensam hemma (barnen i skolan och mannen på jobbet) visste hon inte riktigt vad hon skulle göra. Det var svårt att vila för en kontroll freak van vid att detaljplanera och organisera. Först meditation och avslappningsövningar, senare musik och dikter hjälpte Sanja att slappna av. Inspirationen började komma när Sanja sänkte kraven på perfektion och stressnivån minskade. En dag öppnade hon sina lådor och hittade torra blommor, snäckor, löv, stenar, ekollon och annat som hon samlade på promenader, köpte i second hand butiker eller på nätet för att använda och återanvända. Allt eftersom gjorde hon tavlor, doftpåsar, smycken och levande ljus och mycket annat. Tröttheten känns mindre påtaglig, men den var kvar...



Utmattningssyndrom kan ge många symptom
Från avsevärt nedsatt förmåga att hantera krav eller att göra saker under tidspress, känslomässig labilitet eller irritabilitet, sömnstörningar, till yrsel, ljudkänslighet, huvudvärk, ont i magen, hjärtklappning, spänningar och värk, ångest, oro, skuld, skam, ilska, gråtattacker, avsaknad av känslor, koncentrationssvårigheter, minnesstörning mm.
Behandling av utmattningssyndrom består ofta av två delar: farmakologisk (antidepressiva läkemedel) och psykologisk (KBT = kognitiv beteende terapi).
Den som har smärta kan få hjälp från en fysioterapeut att komma igång med motion och rörelse. Dessutom olika typer av avslappnings- och andningsövningar kan också hjälpa kroppen att återhämta sig.
Under KBT behandling lär sig patienten mer om stress och utmattning, orsaker bakom diagnosen, samt får verktyg och övningar i att både hitta vägen tillbaka från utmattning samt förebygga framtida återfall. Patienten måste få sin vardag att fungera igen och se till att planera in tillräckligt med återhämtning för att skapa en bättre balans i livet framöver.
Allt fler riskerar utmattningssyndrom
Kraven i samhället har blivit allt högre och vi förväntas prestera på jobbet, ta hand om familjen, ha en aktiv fritid, upprätthålla sociala relationer och hänga med i samhällets utveckling. Många kvinnor som har uppfostrats att tänka på andra och ställa upp riskerar att bli utmattade. Anställda inom vården, äldreomsorgen, lärare. De som sätter ribban högt för sig själva, har lätt att oroa sig vad andra tycker om dem, eller som är perfektionistiskt lagda hamnar också i riskzonen. Samma sak med de som redan har andra diagnoser, såsom ADHD, autism och liknande. Kort sagt allt fler riskerar att bli utmattade.
Så vänta inte. Det är lättare att förebygga och minska risken att få utmattningssyndrom genom att vara proaktiv och agera i god tid. Kroppen brukar signalera när stressnivåerna har varit för höga för länge, förutsatt, förstås att du är beredd att lyssna på din kropp. Alla behöver återhämtning och du vet själv bäst vad som är bäst för dig. Se till att du både sover och laddar upp dina batterier innan det blir för sent. Är du osäker på om du närmar dig riskzonen gör ett KEDS test.
Sanja borde tidigare ha lyssnat bättre på sin kropp samt lägga mer tid på vila och avkoppling. Nu vet hon det men... än så länge i teorin. Hon har börjat ta steg åt rätt håll men det är svårt att göra förändringar och omorganisera sitt liv. Medan hon pysslar börjar hon fundera på framtiden. Hon har öppnat en Facebook sida Sanja’s art buffé för att visa sina alster, inspirera andra och även sälja för att göra livet lite ljusare för andra med sina kreativa, levande, sojavax ljus*.
*Sojavax är biologisk nedbrytbar och därmed minimalt belastar miljön, brinner rent och jämt, inga svarta spår, inga gifter, låg smältpunkt minskar risker ör brännskador och brinner upp till 50% längre ett paraffinljus.