top of page

Vem ansvarar för dina matvanor och hälsa?Mer än hälften av Sveriges vuxna befolkning lider av övervikt eller fetma. Läkare slår larm för alla obecitas relaterade sjukdomar, ökande vårdkostnader samt stort fysiskt och psykiskt lidande för såväl överviktiga som feta. Problemet har vuxit under många år och till slut hamnat på politikernas bord. Kan man genom olika styrmedel förbättra människors matvanor och hälsa? https://www.levsunt.se/post/8-enkla-s%C3%A4tt-till-mer-r%C3%B6relse-enkelt-och-sm%C3%A4rtfritt


Livsmedelsverket, i en nyligen publicerad rapport, har beskrivit ett antal olika åtgärder som skulle kunna förbättra svenskarnas hälsa såsom skatt på drycker med tillsatt socker och annan ohälsosam mat, sänkt moms på hälsosam mat, EU:s skolfruktstöd, krav inom offentlig upphandling, framsidesmärkningar på livsmedel, informationskampanjer, nudging (olika sätt att göra de hälsosammare valen till de enklaste valen), samt reglering av marknadsföring, utbud, priskampanjer och placeringen av livsmedel i butik.


Är det politiker?

Det behövs många åtgärder för att stoppa ohälsosam viktökning. Kanske politiker och myndigheter bör införa nya lagar, regler, höja skatt, sänka moms och tvinga producenter till nya initiativ? Allt som Livsmedelsverket föreslagit och lite till. Uppenbarligen har informationskampanjer inte varit tillräckligt framgångsrika. Att bara veta vad som är hälsosamt räcker inte.


Finns det en enda person i Sverige som inte känner till vad olika hälsorisker såväl fysiska som psykiska som fetma orsakar? Knappast. Snarare de med övervikt kan inte begränsa sin matintag, äter fel produkter, för mycket och rör sig för lite. Kanske vissa använder ohälsosam mat som tröst? Eller kompensation för negativa upplevelser tidigare i livet, trauma eller andra problem? Stor övervikt och fetma har förmodligen en psykiskt relaterad orsak. Överviktiga föräldrar har allt oftare överviktiga barn, så problemet sprider sig ner i ålder.


Eller sjukvården?

Fetma är en sjukdom. Min väninna, allmänläkare, har en hel del patienter med övervikt och fetma. Tyvärr, istället för besök på obesity avdelningen, hos en dietist eller motion på recept som hon rekommenderar, vill de ha tabletter som på ett magiskt sätt skall trolla bort kilona och förebygga nya.


Den sista utvägen för ca 5200 patienter per år blir en gastric bypass operation (magsäcksminskning) Gastric bypass är för patienter vars BMI överstiger 35 och de inte lyckas gå ner på annat sätt. Trots skickliga läkare och sjuksköterskor är det farligt med operationer, finns alltid risk för komplikationer och biverkningar är vanliga.

Birgitta Ed, Ulf Kristerssons fru, som har genomgått gastric sleeve-operation och gick ner 40 kilo har sagt: "Ska man få bli gammal så behöver man ta ansvar för det på ett bra sätt och då gjorde jag det".


Men är det verkligen hon själv som tog ansvar för sin kolossala övervikt? Hennes kommentar låter bra men har inget med verkligheten att göra. Det var ett opererande läkarteam som tog ansvar för sin patient, eller hur? En magsäcks minsknings operation handlar om en desperat patient som inte lyckas minska vikten på egen hand. Tar man ansvar för sin vikt och livsstil behövs väl inga extrema åtgärder?


Det lär ta många år innan politiska åtgärder skall hjälpa

Kan socker skatt hjälpa att minska övervikt och fetma? Ganska tveksamt. Skall de som gillar sockerdricka dra ner på konsumtionen om en flaska cola kostar någon krona mer? Eller minska godisätande om påse med sega råttor eller skumtomtar går upp några kronor? Skulle Birgitta Ed slippa magsäcksoperation om det hade funnits socker skatt? Eller någon annan? Om människor inte bryr sig om sitt allt sämre hälsotillstånd (läs ökande ohälsa och diverse sjukdomar) bryr de sig ännu mindre om några hundralappar per månad.


Många olika åtgärder tillsammans inklusive utbildning i kost och hälsa på skolor bör tillsammans hjälpa, på motsvarande sätt som många åtgärder minskade rökningen. Men det lär ta många år innan vi kommer dit.


Akta dig för akutsjukhus

Toppolitiker och deras respektive har egna vårdplatser så de feta och överviktiga kan sova hyfsat lugnt. Alla andra som riskerar att hamna på akuten med hjärtinfarkt, stroke och liknande bör akta sig.


Svenska akutsjukhus fungerar riktigt uselt. Sofia Wallström, Ivos generaldirektör, (Inspektion för vård och omsorg), sammanfattade Ivos inspektion av 27 akutsjukhus med följande: ”Inte ens den allra mest grundläggande patientsäkerheten är på plats. En lägstanivå som är oacceptabelt låg och det ser vi i hela landet.” När Ivo besökte sjukhusen låg vårdsökande i flera dygn på akuten och i korridorer. Rödtriagerade patienter – som behöver omedelbar läkarkontakt – väntade uppåt en timme på läkare. Och inlagda fått grytlock eller bjällror för att kunna larma personalen.


Vänta inte, ta eget ansvar

Innan politiker och myndigheter skall införa styrmedel för att förbättra människors matvanor och hälsa tar det flera år. Innan dessa styrmedel skall ge resultat lär ta ytterligare tid.


Så istället starta själv, allra helst idag. Förändra din livsstil innan diabetes, överbelastad rygg och leder, högt blodtryck, hjärt- och kärlproblem och andra problem blir påtagliga. Många små åtgärder ger tillsammans bra resultat. Börja att byta ut de mest ohälsosamma produkterna mot lite bättre.https://www.levsunt.se/post/nyttig-olja-som-passar-till-allt Ta hellre en kaka eller chokladbit till osötat kaffe istället för sockerdricka. Byt ut chips mot lättsaltade nötter. Ta en liten promenad några dagar och sedan lite längre."Do something today that your future self will thank you for."Comments


bottom of page