top of page

Grovt surdegsbröd med linfrö och solroskärnor


Surdegsbröd är lätt och smidigt att baka och smakar helt perfekt. Har du svårt att tro på det? Det hade jag innan jag själv bakade. Natalia, min omtänksamma lärare först övertygade mig att jag klarar av det och sedan lärde mig att baka surdegsbröd.

Natalia flyttade också hit från Polen och trots att jag är äldre än hennes mamma har vi det riktigt trevligt tillsammans. Eftersom vi gillar att promenera träffas vi vanligtvis ute och tar en lång sväng runt Särö. https://www.levsunt.se/post/grovt-l%C3%A5ngpannebr%C3%B6d-med-knapriga-kanter

När Natalia berättade att hon har bakat surdegsbröd blev jag riktigt imponerad. - Jag skall visa dig – sa Natalia och … började leta i sin mobiltelefon. - En bild? - sa jag besviken. Jag trodde att du tog med dig ett litet smakprov.

Mycket intresserad av surdegsbrödbak ställde jag många frågor. Trots att jag har bakat bröd sedan jag kom till Sverige (eftersom sötlimpa var helt otänkbar för mina polska smaklökar), men aldrig använt surdeg. Natalias berättelse gjorde inte saken bättre. Det verkade för krångligt.https://www.levsunt.se/post/10-steg-f%C3%B6r-att-st%C3%A4rka-immunsystem

En timma efter promenaden ringde någon på dörren. Det var Natalia som kom med ett smakprov, det vill säga en halvlimpa bröd och en burk med surdeg. Brödet smakade utmärkt och Natalia försäkrade att hon skall lära mig. Vi skulle börja samma kväll med sms instruktioner. Natalia skickade och jag läste och gjorde det jag skulle.

Första sms kom runt 19.00 - jag skulle jag ta ut burken med surdeg från kylskåpet. Två timmar senare kom nästa sms. Nästa dag fortsatte sms bakskola. Senare på eftermiddagen tog jag ut tre färdigt gräddade surdegslimpor ur ugnen. Dagen därpå njöt vi av de första surdegs smörgåsarna som smakade absolut perfekt.

Sedan dess har jag bakat många limpor utan sms från Natalia. Det är visserligen ett flertal arbetsmoment, men ganska enkla och det är inte alls mycket jobb att baka.

Göra surdeg


Ta en stor (ca 1 liter) glasburk med ett lock. Diska ordentligt och sterilisera med kokande vatten.

Dag 1

0,5 dl grovt rågmjöl

0,5 dl vetemjöl

1 dl ljummet vatten (runt 30 grader)


Häll ingredienserna i burken. Blanda med en sked, lägg på locket ganska löst (luften skall kunna komma in). Låt stå i rumsvärme i ett dygn. Efter ett dygn börjar det komma lite luftbubblor i smeten.

Dag 2


0,5 dl grovt rågmjöl

0,5 dl vetemjöl

1 dl ljummet vatten (runt 30 grader)


Häll ingredienserna i burken. Blanda med en sked, lägg på locket ganska löst. Låt stå i rumsvärme i ett dygn. Antalet luftbubblor i smeten kommer att öka.


Dag 3


0,5 dl grovt rågmjöl

0,5 dl vetemjöl

1 dl ljummet vatten (runt 30 grader)

Häll ingredienserna i burken. Blanda med en sked, lägg på locket ganska löst. Låt stå i rumsvärme i ett dygn. Det blir ännu fler luftbubblor i smeten.

Surdegen är klar. Du kan förvara burken med surdegen i kylskåpet om du vill baka längre fram.

Baka surdegsbröd

Ta fram surdegen, låt stå i rumstemperatur 2 timmar. Tillsätt:

0,5 dl vetemjöl,

0,5 dl grovt rågmjöl

1 dl ljummet vatten.

Blanda väl, låt stå framme i rumstemperatur 5-7 timmar. Lägg undan surdeg som du inte skall använda i en ren glasburk (för nästa bakning).


Ingredienser


3 dl surdeg

6 dl grovt malet rågmjöl

6 dl havregryn

6 dl vetemjöl

4 dl solroskärnor

4 dl linfrö

1 msk salt

ca 15 dl svalt vatten (ca 30 grader)


1 Blanda mjöl och vatten i en stor bunke.


2 Tillsätt surdeg. Blanda.

3 Tillsätt salt, solroskärnor och linfrö. Blanda med en slev. Degen skall vara ganska lös och klibbig (om smeten blir för tjock blir brödet smuligt).

4 Häll degen i 3 formar. Jag använder silikonformar, storlek

12 x 25 cm. Strö på solroskärnor.

5 Låt degen jäsa 6-8 timmar i rumstemperatur. Kolla att degen har jäst innan du sätter på ugnen.

6 Grädda i 240 grader 10 minuter, sänk värmen till 200 grader, grädda 50 minuter till.

7 Ta brödet ur formen, lägg direkt på ett galler och grädda ytterligare 15 minuter.

Låt brödet kallna på ett galler utan att täcka över. Brödet går att skära först dagen därpå.

Skär i tunna skivor. Brödet håller sig fräscht 3-5 dagar. Går utmärkt att frysa.




Rör degen endast med en slev, ej elmixer med degkrokar. Istället för silikonformar kan du använda vanliga formar och smörja in med smör eller margarin, alternativt lägga in bakpapper.


Om du vill använda surdegen till nästa bak förvara den i kylskåpet och mata den ca en gång per vecka. Ta ut glasburken ur kylskåpet och låt stå framme i två timmar. Häll i lika mycket mjöl som ljummet vatten, exempelvis 0,5 dl rågmjöl, 0,5 dl vetemjöl och 1 dl vatten. Rör om och ställ i kylskåpet.


bottom of page