Krispig och supernyttig sommarsallad
Uppdaterat: 13 juli

Färsk vitkål, som faktiskt är grön, tillhör de allra nyttigaste grönsakerna. Det innehåller mycket vitamin K*, fibrer, vitamin C och antioxidanter som renar kroppen från toxiner. Det är bra för immunförsvaret (goda magbakterier gillar kål lika mycket som jag), sänker blodsocker och LDL (det negativa kolesterolet). Kål innehåller endast 30 kcal per 100 gram men tack vore fibrerna ger bra mättnadskänsla.
Kål är en av mina favoritgrönsaker, speciellt färskt kål tidigt på sommaren. Den här salladen har jag gjort första gången för flera decennier när vi seglade och hade bara lite grönsaksrester. Sedan dess så länge det finns färskt vitkål i affären gör jag salladen igen, gärna varje dag, dock varierar ingredienserna en del.
Färsk vitkålssallad
portion för mig, dvs. en hungrig salladsälskare
200-300 g färsk vitkål
1 avokado
100 g feta
1 dl naturella jordnötter, cashew eller valnötter
1 liten rödlök
1 liten Västerås gurka eller ca 6 cm vanlig
1 litet äpple eller 0,5 stort
1 dl svart ris
Dressing
3 msk balsamvinäger
5 msk linfröolja, kallpressad rapsolja eller olivolja
0,5 dl provencalska kryddor, 1 msk gurkmeja 1 tsk mald svartpeppar
1 tsk dijonsenap
1 tsk honung
1 vitlöksklyfta
Gör så här:
1 Koka svart ris.
2 Pressa vitlök, blanda alla ingredienser till dressing.
3 Hacka vitkål, lök, gurka, äpple, feta, avokado, blanda i en skål.
4 Häll på dressing och rör om, tillsätt svart ris.
5 Toppa med jordnötter.
Jag brukar koka svart ris flera dagar och har färdig i kylskåpet. Det går bra att frysa också.
Istället för linfröolja kan man använda kallpressad rapsolja eller olivolja.
Vanligtvis köper jag en stor förpackning saltade jordnötter (billigare), sköljer bort saltet i ett durkslag, torkar och förvarar i en burk. Passar till många sallader och olika rätter.
* 59 procent av RDI (recommended daily intake) i 100 g