top of page

Inspiration av … desperation


Efter en vecka på IVA, två operationer och två månader på tre sjukhus kom Björn hem i uselt skick. Tillsammans med honom kom diverse möbler och andra tillbehör för funktionshindrade personer. Visserligen redan på sjukhuset, efter att ha läst listan strök jag bort en rullator, ett par speciella stolar, sängtillbehör och andra mindre prylar som skulle underlätta livet för en svårt skadad. Dels skulle vi knappast kunna röra oss själva mellan dessa, dels var jag orolig att för mycket hjälp snarare minskar Björns motivation till rehabilitering.

Kort sagt: Björn var i uselt skick. Han hade fortfarande krage runt halsen. Han kunde förflytta sig dåligt och långsamt med kryckor. Stackare. Van att leva för fullt, promenera, cykla, gå på gympa, spinning och gym satt han ledsen vid matbordet. Han gjorde sina övningar, läste någon bok som jag hade lånat och till slut rastlös försökte att gå runt i huset. När jag åkte iväg till Friskis eller gick ut tittade han sorgset och vinkade av mig.

Efter några dagar insåg jag att även jag kommer att bli knäckt på köpet. Hela situationen påverkade inte bara hans humör utan också mitt. Några dagar senare blev jag allt mer desperat. Björn behövde sysselsättning, något som han kunde göra sittande vid bordet. Han behövde använda sitt huvud och sina händer för att må bättre. Vad skulle det kunna bli?

Eftersom vi har flera barnbarn som kommer på besök är vi välförsedda med leksaker, spel, papper, pennor och färger. I ren desperation tog jag ut vattenfärger, några penslar, ett målarblock och lade på bordet. Björn blev lite intresserad. Han har en bekant som målar med akvareller på fritiden och är mycket skicklig på det. Jag som själv tycker om att sticka, sy och brodera vet att det finns mycket att hämta på internet. Olika beskrivningar, mönster och tips på hur man kan gå tillväga. Kunde målning vara något för Björn? Senast han ritade och målade var på lågstadiet...

Värt att testa


Uppenbarligen lika uttråkad som desperat var Björn villig att testa. Började kolla penslar, blanda färger och kludda på pappret. Det kanske kunde fungera? Jag öppnade datorn och började leta efter uppslag om akvarellmålning. Björn valde en bild som han skissade lätt med en blyertspenna och sedan färglade. För att vara det första försöket såg det hyfsat ut.

Några dagar senare var ritblocket fullt av nya försök och Björn mycket gladare. Jag köpte nästa block, den här gången med tjockare papper som lämpade sig bättre för vattenfärger. Det visade sig att med lite vilja och tillbehör kan man lära sig mycket på egen hand.

På internet finns det en plattform som heter Pinterest och kan beskrivas som en digital version av många magasin om t.ex. inredning, mode, recept, handarbete och målning med olika tekniker. Uppslagen är välorganiserade under olika flikar med tydliga teman. Det finns också beskrivningar hur man kan göra olika saker steg-för-steg.

Björn testade olika tekniker och tips med allt bättre resultat. Så bra att i födelsedagspresent fick han en låda med 54 akvarellfärger marknadsförd som för ”studenter på konsthögskolor”, vilket jag tyckte passade utmärkt för honom. Med lådan följde äkta akvarellblock och penslar. Riktigt bra tillbehör, visade sig vara fullträff och det blev allt mindre ledig plats på köksbordet.


Successivt blev målningarna allt finare men när färgen hade torkat hamnade alstren i en hög. Lite trist att inte kunna använda Björns nya talang till något mer praktiskt tyckte vi bägge.


Så roligt att glädja andra tyckte Björn


Det har hunnit bli mars, en månad när många i vår familj fyller år. ”Du kanske kan måla ett födelsedagskort till Joanna?” - föreslog jag. Vi valde blommor och färger tillsammans. Efter några försök blev det första kortet färdigt. På födelsedagen öppnade Joanna kuveret och … blev minst sagt överraskad. ”Wow, vilket underbart kort – utbrast hon. Vem har målat det?” Samtliga gäster kollade på kortet en efter en och berömde Björn: ”Sååå fint”, ”Jag visste inte att du kunde måla så bra!”.


Nej, verkligen, ingen visste det. Framför allt inte ens Björn när han började med sina första försök med barnbarnens vattenfärger.

Sedan dess har det blivit många kort. En del med blommor, andra med båtar, brudpar, höjdbanor, djurparker och egna kompositioner eller vad som skulle passa dagen till ära. Med Bamse, nalle Puh, Mumintrollen, dinosaurier, djur och bilar till barnbarnen. Vi funderar ut vad som blir bäst för mottagaren, Björn målar och jag skriver gratulationer. På morgonen när vi dricker kaffe har vi det hemtrevligt tillsammans: jag pysslar med mitt och Björn målar.

Och framför allt många blir synnerligen glada av att få ett handmålat kort.

Så gick det för Björn. Han började måla av ren desperation. När han började måla visste han inte att det skulle bli en av hans favorit sysselsättningar. Inte heller att resultatet kommer att sprida glädje till många.


Hur är det med dig? Vad är det som du inte heller kan? Om du inte testar kommer du inte att veta att också du kan lära dig och hitta en kul aktivitet. Vad tyckte du om att göra som barn? Rita? Snickra? Sy kläder till dockor? Baka kakor? Tänk efter och kolla på Pinterest. Du kommer att upptäcka ett överflöd av inspirerande idéer och steg-för-steg beskrivningar. Det är bara att testa.


1 comentario


Miembro desconocido
07 nov 2022

Det är en inspirerande historia. Björn har verkligen talang för detta och målar fantastiskt fina kort som man blir glad av. 🤩

Me gusta
bottom of page