top of page

Rabarberkaka – jätteläcker och fräsch


Kakan blev sååå god att jag skrev ner receptet och tog bilder innan den försvann. Därmed blev det ett inlägg till, helt oplanerat.


Mjölken blev sur, tyvärr, nästan en hel förpackning. Jag funderade om jag också skulle blir sur, eftersom jag inte gillar att slänga mat, men bestämde mig för att istället baka en kaka. Med den mängden mjölk blev det en långpannekaka, med rabarber förstås, eftersom våra plantor växer för fullt.

Mjölken blev riktigt tjock, liknande mer fil än mjölk. Förmodligen därför blev kakan mycket saftig och fluffig, trots alla nyttiga ingredienser som jag vispade in, havremjöl, kokos, rapsolja och lite malda linfrön. Istället för sur mjölk fungerar naturligtvis fil eller yoghurt alldeles utmärkt. Pris per kakbit /med köpt rabarber och fil) ca 1.5 kr.

Rabarberkaka

Långpanna ca 40 x 33 cm, 30 bitar

6 dl fil (eller sur mjölk)

3 dl vetemjöl

3 dl havremjöl

4 dl socker

2 dl rapsolja

3 ägg

3 msk malda linfrön

1 dl kokos

3 tsk bikarbonat

200 g rabarber

2 msk kanel

0,5 dl potatismjöl

Gör så här:

1 Vispa ägg och socker.

2 Skär rabarber i tunna skivor, blanda med potatismjöl, kanel och 0,5 dl socker.

3 Vispa in de övriga ingredienserna i ägg och socker röran.

4 Häll över smeten i en smord långpanna. Strö över rabarberskivor.

5 Grädda i 175 grader i 35 minuter.

6 När kakan har svalnat pudra lite florsocker över.

Det går bra att ersätta havremjöl med vetemjöl och linfrön med vetekli om du inte vill ha kakan lite nyttigare. Naturligtvis går det bra att frysa kakan.


Pris ca 46 kr för en hel långpanna, ca 1.5 kr en kakbit (fil 8 kr, vetemjöl 2.5, havremjöl 2.5, socker 5, rapsolja 7, ägg 9, kokos 2.5, rabarber köpt 7, linfrön + bikarbonat + kanel ca 1.5)


Läs gärna också mina tidigare rabarber recept:


Rabarberplättar


Rabarber muffins





bottom of page